avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acte necesare divort - Intrebare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acte necesare divort - Intrebare

Buna ziua! Sunt in curs de divort. Sotia a depus sau va depune in cel mai scurt timp actele pentru divort. Ea e plecata din tara si am inteles ca parintii ei vor depune actele printr-un avocat. Se poate fara ca ea sa fie prezenta?
Acum referitor la acte. Eu stiam ca trebuiesc urmatoarele acte:
* Cerere de divort
* Certificat casatorie
* Certificate de nastere daca din casatorie au rezultat copii (la noi nu e cazul)
* Taxa de timbru fiscal.
* Timbru judiciar
Ea am inteles ca si-a luat un avocat iar parintii ei mi-au zis ca trebuie sa le dau copie dupa buletin si copie dupa venitul meu.
Ce legatura au ultimele doua? Ce pot sa faca cu ele? Nu vreau sa ma trezesc cu surprize. Mentionez ca nu avem copii. Suntem separati de 10 luni, iar timpul petrecut sub acelasi acoperis de la nunta si pana la separare este de 3 luni.
As vrea sa stiu de ce mi-a cerut acele 2 acte. Si mai vreau sa stiu daca divortul se poate efectua fara sa-i dau actele si fara sa ma prezint la proces.
Si inca un lucru: Daca nu ma prezint la proces poate sa ramana cu numele meu de familie? Pentru ca chiar nu as vrea sa imi poarte numele.

Multumesc anticipat celor ce vor raspunde.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
Angelitto, utilizator
Cel mai recent răspuns: VIRGINIA RADU , Consilier juridic 00:15, 5 Decembrie 2010
Acte din care rezulta venitul dvs. sunt necesare la calculul pensiei alimentare.
Dar, neavand copii, nu sunt necesare.
Ar trebui sa divortati prin acordul partilor, e cel mai civilizat. Certificatul dvs. de nastere nu are la ce sa-i foloseasca, doar sunteti sot si nu ....minor rezultat din casatorie...Se poate sa va fi cerut actele dintr-o neintelegere.
E bine sa cititi cu atentie cererea de divort transmisa de sotia dvs., si sa va prezentati la proces, sa evitati surprizele. Aveti bunuri comune? Va urma si partajul.

Buna ziua, avocatul sotiei poatre depune cererea de divort in baza unei procuri speciale data de catre sotie. Actele enumerate de d-vs sunt cele necesare, de regula, intr-un astfel de proces.
Daca instanta va solicita si adeverinta de venit, este posibil ca partea adversa sa solicite odata cu desfacerea casatoriei si obligarea d-vs la plata unei sume de bani reprezentand o obligatie de intretinere catre sotia dvs.( lucru totusi greu de obtinut). Pentru a pastra numele din casatorie este necesar si acordul dvs in acest sens. Daca sotia dvs este o persoana publica importanta(indiferent domeniul) care s-a afirmant si este cunoscuta dupa numele actual, poate solicita pastrarea acestuia in continuare.
Daca nu vreti nu dati nici un document. Un avocat nu va poate obliga , doar instanta. Puteti sa nu va prezentati la proces. Nu poate ramane cu numele daca nu-i dat acordul , 99% ca sa fiti sigur, ar trebui sa faceti intampinare si sa specificati acest lucru.
1.Sotia dvs. poate fi reprezentata in procesul de divort de un avocat procurator-avocat imputernicit in baza unei procuri speciale , daca aceasta are resedinta in strainatate si depune dovezi in acest sens.
2.In procesul de divort fara copii nu este necesara depunerea adeverintei de venit a paratului; doar daca se intentioneaza solicitarea unui capat de cerere privind stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea reclamantei, atunci este evident nevoie de aceasta adeverinta.
In acest caz pensia de intretinere poate fi stabilita pana la 1/3 din venitul net realizat de catre. dvs.
Pensia de intretinere in favoarea celuilalt sot poate fi stabilita doar daca aceasta probeaza ca se afla in nevoie datorita unei incapacitati de munca survenite inainte sau in timpul casatoriei.
3.Daca nu va prezentati la proces si casatoria se desface din culpa dvs. exclusiva, puteti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata ( taxa de timbru, timbru jud, si onorariu avocat).
In privinta numelui, fie sotia dovedeste acele motive temeinice de pastrare a numelui in sensul art.40 al.2 c.fam. , fie revine la numele avut anterior casatoriei, neexistand in acest sens acordul dvs. de pastrare a numelui din casatorie.
Buna ,,,Problema este alta dmv doriti sau nu sa divortati ?ptr ca daca si dmv va doriti va angajati un avocat si e ok , nu ve-ti mai fi stresat ca va cere nustiu ce acte sau ca va poarta numele ...e mult de vorbit pe latura asta .....asta in cazul in care nu va hotarati sa divortati de comun acord.Succes
Cu stima Virginia Radu

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu un copil minor caty85 caty85 vreau sa stiu daca se poate divorta de comun acord daca in urma casatoriei a rezultat un copil? se poate face asta fara avocat? (vezi toată discuția)
Divort cu acordul partilor sim_theo sim_theo Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Sotul meu (plecat din tara de 9 ani) a revenit pentru 2 saptamani in tara si am convenit sa desfacem casatoria ... (vezi toată discuția)
Divort anik233 anik233 buna ziua vreau neaparat sa divortez din cauza sotului meu alcoolic si violent in casnicie.avem aproape sase ani de casnicie,doi copii minori in varsta de 2 ... (vezi toată discuția)