avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... daca nu am deschis eu procesul de fond- partaj bunuri ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

daca nu am deschis eu procesul de fond- partaj bunuri comune sunt obigata sa platesc jumatate din taxele de judecata si de timbro?

fostul sot a deschis procesul fond-partaj bunuri comune si eu nu imi dau seama din citatia primita daca eu sunt obigata sa-i platesc jumatate din cheltuielile de judecata si de timbru, si ce as putea face ca sa nu trebuiasca sa platesc aceste cheltuieli ,cum sa procedez sa nu ma olige sa platesc , cum sa fac sa dureze procesul mai mult ? Va multumesc anticipat . Imi sunteti de un real ajutor .
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:35, 6 Decembrie 2010
Dvs. trebuie sa primiti citatia insotita de actiunea reclamantului si actele anexate de acesta actiunii introductive.
Actiunea de partaj este o actiune care in principiu profita ambelor parti, pentru ca ambele au de castigat patrimonial.
Prin urmare taxa de timbru se plateste de catre reclamant iar in functie de cheltuielile suportate de catre parti cu procesul acestea se vor suporta in egala masura, compensa etc.
Lecturati si aici:www.avocatnet.ro/content/for...
Angajati avocat, partajele de bunuri comune sunt procese complexe in care daca nu beneficiati de asistenta juridica a unui avocat va puteti alege cu importante pierderi patrimoniale, pentru ca iata de la continutul unei citatii apar probleme.
stafie m a scris:

fostul sot a deschis procesul fond-partaj bunuri comune si eu nu imi dau seama din citatia primita daca eu sunt obigata sa-i platesc jumatate din cheltuielile de judecata si de timbru, si ce as putea face ca sa nu trebuiasca sa platesc aceste cheltuieli ,cum sa procedez sa nu ma olige sa platesc , cum sa fac sa dureze procesul mai mult ? Va multumesc anticipat . Imi sunteti de un real ajutor .



De platit tot o sa platiti. Numai ca, cu cat procesul va fi mai lung, cu atat cheltuielile vor fi mai mari.
Sfatul meu: mai bine ajungeti la o intelegere ci fostul sot privind impartirea bunurilor comune si incheiati o tranzactie. Asa economisiti si timp si bani.
Cheltuilelile de judecata nu se acorda de instanta din oficiu, cineva trebuie sa le ceara ( in speta reclamantul), oricum fiind actiune in partaj, se vor imparti intre dvs. si fostul sot.
Daca doriti sa amanati cat mai mult procesul si eu va recomand sa va angajati avocat, el va sti ce sa faca, ridica exceptii, solicita amanari etc.

Cat despre tranzactie, intr-adevar recuperati taxa de timbru ( deci dvs. nu mai platiti nimic) daca o depuneti la primul termen. Dar asta inseamna ca v-ati inteles amiabil cu fostul sot. In acest caz procesul se termina imediat.
Potrivit legii 202/2010 taxa de timbru nu se ma restituie in cazul incheierii tranzactiei.
Art. XVI. - Alineatul (2 indice 1) al articolului 23 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicată înMonitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997,cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
Pe de alta parte ma indoiesc ca unul dintre soti achita 3 % si incheie tranzactie fara sa vrea prin tranzactie si 1/ 2 din taxa de timbru achitata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj resiga elena resiga elena am divortat de sot anul acesta si intre timp m-am recasatorit.mai pot sa-l chem in judecata pt pa?rtaj? pot apela la mediatori? cine plateste de obicei?cine ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa 6 ani de la divort liliche liliche E VORBA DE UN PRIETEN: a divortat in urma cu 6 ani insa nu a facut partajul. Ar dori sa il faca acum. Ce costuri implica ? e vorba de 1 apartament cu o ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj bunuri comune vertigoo vertigoo Taxa de timbru este acceasi in cazul partajarii bunurilor comune ale sotilor, indiferent ca partajul se face in cadrul procesului de divort sau ulterior? ... (vezi toată discuția)