avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Armata, studiile universitare si vechimea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Armata, studiile universitare si vechimea

Buna ziua,

1. Durata petrecuta de o persoana in facultate este considerata drept vechime in munca numai la calculul vechimii necesare pentru primirea pensiei sau si ca vechime in munca si tratata ca atare la calculul salariului ?
2. Studiile postuniversitare sunt tratate in acelasi mod ca si cele normale ? Dar cele postuniversitare facute in strainatate ?
3. Stagiul obligatoriu de armata - in cazul meu de 9,5 luni - este luat in considerare la pensie ? Dar ca si vechime efectiva in munca ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:59, 9 Decembrie 2010
1. facultatea la zi este considerata perioada asimilata si se recunoaste doar la calcularea vechimii pentru pensie limita de varsta.Se va atasa la dosar o edeverinta de la Universitate in care se specifica ca este absolvita la zi .
3. Ambele.
1. Din Legea 19/2000:
Art. 38 - (1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate, daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

2. Perioada de studii postuniversitare nu intra sub incidentacelor de mai sus.
3. Aceste perioade nu constituie vechime in munca in functie de care se acorda anumite drepturi (spor de vechime etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere vechime in munca mihaischweffer mihaischweffer Ce trebuie sa intreprinda o persoana plecata din tara inainte de '89, pentru a-si recupera vechimea in munca pana la data plecarii.Persoana are ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare AndaNav AndaNav Buna ziua! Am 46 de ani si de anul trecut urmez cursurile unei facultati la zi (este prima facultate si este de stat). Din octombrie ... (vezi toată discuția)
Anii de studiu la o universitate particulara se iau in considerare la pensie? ContSters135976 ContSters135976 Buna ziua.Am citit pe aici ca anii de facultate se iau in cosiderare la pensie, dar daca am facut facultatea la o univ particulara? Sa o iau de la inceput ... (vezi toată discuția)