avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA masina mica second-hand adusa din spatiul ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA masina mica second-hand adusa din spatiul intracomunitar

Buna ziua,

Am o foarte mare rugaminte....cineva mi-a cerut un sfat... si nu am stiut ce raspuns sa ii dau.
In luna aceasta o societate comerciala a achizitionat o masina mica second-hand din spatiu intracomunitar. Achizitia s-a facut fara a plati TVA-ul in tara respectiva. Acum, astazi, a aflat ca trebuie sa plateasca TVA-ul catre Statul Roman.
Ei nu stiau de aceasta reglementare... Stiau ca pentru masinile mici si uzate nu se plateste TVA-ul.
Adevarata problema grava este ca in aprilie 2010 mai achizitionasera un astfel de automobil, pentru care nu au platit TVA-ul, l-au declarat la Intrastat, dar nu si la TVA... pentru ca nu stiau!

Va rog sa imi spuneti de cand a intrat in vigoare o astfel de lege... Si ce risca cei in cauza.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 14:12, 9 Decembrie 2010
Oug 34/2009 care a intrat in vigoare cu 01.05.2009.
Pentru autoturismele cu capacitate de 3500 kg nu se deduce la achizitie TVA.
Daca este luata din spatiu intracomunitar TVA se declara si se plateste catre statul roman.
Dar daca desfasoara anumite activitati descrise mai jos, poate sa deduca TVA-ul.

" Dupa articolul 145 se introduce un nou articol, articolul 145^1 “Limitari speciale ale dreptului de deducere”, cu urmatorul cuprins:
“Limitari speciale ale dreptului de deducere
Art. 145^1. – (1) In cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii.
(2) Prin achizitie de vehicule, in sensul alin. (1), se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica pentru avansurile care au fost achitate inainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totala sau partiala a vehiculelor rutiere motorizate, daca livrarea acestora intervine dupa data de 1 mai 2009 inclusiv.
(4) Prevederile prezentului articol se aplica pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.
(5) In cazul vehiculelor exceptate potrivit alin. (1) se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146-147^1.”"

daca autovehiculele nu se incadreaza la exceptii, in functie de situatia deconturilor de tva depuse, s-ar putea sa trebuiasca sa plateasca tva aferenta celor doua achizitii + dobanzi si penalitati de intarziere.
de asemenea, firma trebuia sa se inscrie in ROI si sa devina platitoare de tva lunar.
Autoturismele au fost achizitionate in folosul firmei, pentru deplasarile interne si externe ale administratorului (incheieri de noi contracte, accidente, etc.). Firma se ocupa de transportul de marfa. In prezent au in dotare peste 10 camioane de tonaj mare (din cate am inteles). Apar tot felul de situatii neprevazute!
Oricum masina achizitionata in luna aprilie o va vinde, deci ramane cu o singura masina mica pe firma.
Teoretic ar intra la masina de interventie si deplasari in scopul de reclama?
parerea mea e ca nu se incadreaza la exceptii.
masina trebuie folosita exclusiv la aceste activitati exceptate si asta se dovedeste cu foi de parcurs, etc etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoutilitara.....tva? Monica Bogdan Monica Bogdan Buna ziua. Achizitionez o autoutilitara pentru desfasurarea activitatii firmei. O achizitionez in lizing de la reprezentanta din orasul meu. Este noua, nu ... (vezi toată discuția)
Tva auto second hand romania adiarh adiarh Buna ziua , As dori sa aflu daca eu ca firma ,care am cumparat un auto SH de la o alta firma din romania, pot sa deduc TVA-ul la cumparare? (masina mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Deducere tva Aurel Aurel Aurel Aurel Buna ziua, Doresc sa achizitionez un autoturism nou, pe SRL! TVA-ul se deduce doar daca fac achizitia in sistem leasing? Din cite am auzit asta ar fi ... (vezi toată discuția)