avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impozit cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impozit cesiune parti sociale

Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in cazul cesiunii de parti sociale. La sectoarele 2 si 6 mi-au spus ca este de 16% din valoarea contractului de cesiune (- capitalul social), iar la 1 si 3 ca este de 16% din valoarea partilor sociale detinute de asociatii care detin partile sociale de mai putin de 365 de zile si de 1% pentru cei care detin partile sociale de mai mult de 365 zile. Stie cineva care este varianta corecta?
Cel mai recent răspuns: iinside , utilizator 16:47, 27 Noiembrie 2009
Da, e in regul si varianta aceasta. Persoana care m-a sfatuit mi-a spus ca asa ar trebui facut...sa iau un avocat personal cand se semneaza actul si sa se stipuleze in contract ca este valabil dupa ce isi poune parafa pe el si avocatul meu. Totusi, mi se pare mult mai simpla varianta dvs. cu declaratia respectiva. E dificil pentru mine pentru ca ma aflu la prima tranzactie de acest gen si este riscant pentru ca este vorba despre o suma foarte mare.
Ligia G a scris:
Persoana care m-a sfatuit mi-a spus ca asa ar trebui facut...sa iau un avocat personal cand se semneaza actul si sa se stipuleze in contract ca este valabil dupa ce isi poune parafa pe el si avocatul meu.

Ce aiureala!... Plus ca parafa nu inseamna ca se trece si data!

In fine, exista si moduri mai usoare de rezolvare a problemei :).
Am si eu o nelamurire legata de aceasta tema.
La noi in firma (srl) o persoana a cesionat partile sociale (la valoare calculata conform statutului) altei persoane. De aici a rezulta un impozit de 16% de Xlei.
In codul fiscal se spune ca "...obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului....". Dobanditorul acesta e cel care a cumparat?
Am fost sfatuit, de catre contabila, sa platim suma de Xlei in contul administratiei financiare, in numele celui ce a vandut. Mai exact Pers1 a vandut la Pers2 toate partile sociale la firma F1. Pers2 a platit la Pers1 suma totala -Xlei Impozit si la firma F1 XLei. Firma F1 plateste la administratia finaciara de care apartine Pers1, in numele lui (dar din contul firmei, si din banii primiti de la Pers2) suma de XLei. Apoi cu aceel ordin de plata merge mai departe sa inregistraze schimbarea din statut, etc.

Mie-mi suna putin intortocheat. Banii tot de acolo pleaca si tot acolo ajung dar firma e intermediara. E ok asa ceva?!
Pers2 trebuia sa plateasca direct impozitului pentru Pers1, fara a mai vira banii catre F1. Societatea nu are niciun amestec in tranzactionarea partilor sale sociale/actiunilor.
Multumesc frumos pentru raspuns si pentru promptitudine!
Inca un mic amanunt. Daca contractul de cesiune s-a facut astazi, in cat timp trebuie platit impozitul de catre Pers2 ?

Banuiesc ca impozitul trebui platit la administratia finaciara de care apartine pers1 (sau pers2 daca ea plateste in numele lui pers1?! ) intr-un anumit interval maxim de timp...

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)