avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie decizie de pensie - perioada lucrata in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie decizie de pensie - perioada lucrata in grupa II de munca nevalorificata

Buna seara,
am primit decizia privind acordarea pensiei de invaliditate (cod pensie N22) de 2 zile si nu inteleg de ce la calculul stagiului de cotizare in gr.II nu mi s-a luat in considerare nimic.
mai mult, este notata o motivare prin care sunt informata ca in perioada 11.09.84-01.04.93 nu a fost luata in calcul ca perioada lucrata in grupa a II a de munca deoarece functia avuta nu se incadreaza in reglementarile in vigoare privind grupele superioare de munca.
la pct F este notat ; stagiul total realizat este de 25 ani, 4 luni 16 zile

mentionez ca
- in cartea de munca este notat ca in perioada 1.11. 84 - 03.05.93 am beneficiat de gr II de munca cf hg 1223/90,
- la depunrerea dosarului, in luna iulie, am prezentat si o adeverinta in care se certifica de asemenea, ca in perioada 01.11.84 - 01.04.92 (nu stiu de ce nu pana in 93, dar...) avand meseria de inginer am fost incadrata in grupa a II a de munca, in procent de 100%, cf nominalizarii efectuate prin aprobarea consiliului de administratie din data de 22.10.1993 - temei juridic, hg 1223/90.


ce ma sfatuiti sa fac, in aceste conditii?
mentionez ca am depus dosarul ma casa de pensii a municipiului bucuresti, sector 4

va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Elenacristina , utilizator 11:38, 9 Decembrie 2010
Sa stiti ca nu stiu ce sa va spun ca sa fie bine pentru dvs. :hm:
Ma gandesc ca beneficiati de pensie de invaliditate iar valorificarea ulterioara a perioadei lucrate in grupa de munca ar putea sa afecteze cuantumul pensiei. Pe de alta parte, daca perioada lucrata in grupa II de munca este trecuta in carnetul de munca, nu inteleg de ce ati mai depus o adeverinta care contrazice inscrierile din carnet.

Ceea ce-a scris casa de pensii nu e motivare in fapt si in drept, asa cum prevede art. 86 din Legea nr. 19/2000. Singura solutie pentru recunoasterea perioadei lucrate in grupa II de munca este sa contestati decizia de pensie in termen de 45 de zile de la comunicare. Contestatia este de competenta tribunalului si este scutita de plata taxei de timbru si de plata timbrului judiciar.

Un model de contestatie nu exista dar, in mare, trebuie sa sune asa:

Domnule Presedinte,
Subsemnata.... domiciliata in ..., formulez prezenta contestatie impotriva deciziei de pnsie de invaliditate nr.... ..... din data de .... emisa de CPMB (cu CPMB va judecati, nu cu casa locala) intrucit in mod nejustificat nu au fost avute in vedere perioadele lucrate in grupa II de munca, astfel cum rezulta ele din carnetul de munca depus in original la dosarul de pensionare.
(Urmeaza descrierea situatiei de fapt, adica perioada lucrata, angajatorii, grupe de munca. Aratati cand ati depus cererea privind acordarea pensiei de invaliditate si actele la casa de pensii, decizia primita precum si orice alte date pe care le considerati relevante. Precizati ca, potrivit art. 86 din Legea nr. 19/2000, casa de pensii avea obligatia sa motiveze in fapt si in drept refuzul luarii in calcul a perioadelor din adeverinte, obligatie pe care nu si-a indeplinit-o).
In drept, imi intemeiez actiunea pe prevederile art. 87 din Legea nr. 19/2000.
Dovada actiunii inteleg sa o fac cu inscrisuri (copie carnet de munca, copie adeverinta, copie decizie de pensie).
Potrivit art. 159 din Legea nr. 19/2000, prezenta este scutita de plata taxei de timbru si de plata timbrului judiciar.
Depun prezenta in dublu exemplar, una pentru instanta si una pentru a fi comunicata partii potrivnice.
Semnatura
Domnului Presedinte al Tribunalului .......
In contestatie trebuie sa aratati ca:

Incadrare in grupa II cf HG 1223/1990 s-a facut pentru personalul care a lucrat la locurile de munca sau activitatile cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase de pe santierele de constructii - montaj, grupuri de santiere si intreprinderile - santier, inclusiv unitatile de deservire ale acestora.

In motivarea celor de mai sus, trebuie facut referire la faptul ca in grupa de munca se incadreaza:
- locul de munca
- activitatea
- categoria profesionala

H.G. 1223/1990, acorda grupa II pentru locul de munca sau activitatea desfasurata, nicidecum pentru functie

Mai exact, un inginer, isi desfasoara activitatea la un loc de munca in conditii grele de munca, datorita lucrului in aer liber si sub influenta permanenta a intemperiilor, in conditii de efort deosebit, de risc, se suprasolicitare atat ziua cat si noaptea, in program de lucru prelungit.
Buna ziua

Va multumesc pentru raspuns.
da, si mie mi s-a parut ciudat sa fie date diferite inscrise in cartea de munca si in adeverinta depusa.
este posibil sa fie o eroare de dactilografie, mai ales ca in motivare, este trecut alta perioada.

eu am solicitat de la toate institutiile la care am fost incadrata o adeverinta, dar nu am confruntat cu datele inscrise in cartea de munca (nici nu m-am gandit :sorry:
pur si simplu, le-am atasat si am depus dosarul. primisem prea multe sfaturi care ma ametisera complet. - greseala mea.

asa ca nu imi ramane decat sa contest, asa cum ma sfatuiti.

va multumesc inca o data
cristina boboc
multumesc pentru sfat.
asa voi face, in cel mai scurt timp, pentru a nu pierde termenul de contestatie.

voi face referire la conditiile de munca, conditii de santier, (in mare parte CN Cernavoda) in care mi-am desfasurat activitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata georgianasca georgianasca Buna ziua, Tatal meu este nascut in iunie 1953; are 35 ani de munca(CARTE DE MUNCA) din care: *9 luni de somaj; * 21 de ani si 5 luni ... (vezi toată discuția)
Strungar Rotmioa Rotmioa Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca ... (vezi toată discuția)
Contributii cas pentru grupa ii-a de munca spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua Stie cineva sa ma lamureasca asupra contributiei la CAS pe care trebuia sa o plateasca angajatorul, pentru grupa II-a de munca ? Mai explicit : ... (vezi toată discuția)