avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare imobil

Vreau sa fac un contract de vanzare-cumparare cu unchiul si bunica mea(apartamentul este acum propreitatea lor).
Apartamentul este evaluat la 32 000 euro ,dar eu il cumpar cu contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si habitatie viagera, deci suma va fi mai mica, cam 20 000 euro. Intrebarea mea este la ce suma platesc ei impozitul de 2%? La prima suma sau la a 2-a?
Notarul mi-a spus ca daca suntem rude ei platesc impozitul la jumatate.
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 15:09, 16 Decembrie 2010
Onorariul notarului nu presupune aplicarea unui procent la suma declarată sau la suma din raportul de expertiză. Onorariul se stabileşte prin calcul matematic, în funcţie de suma declarată de părţi sau de valoarea din expertiză, dacă suma declarată e mai mică decât cea din expertiză. Dumneavoastră aveţi dreptul să consultaţi tarifele de onorarii aşa că eu vă recomand să solicitaţi notarului care vă întocmeşte actul să vă explice metoda de calcul.
wvf a scris:

Multumesc adutescu pentru raspunsul rapid.
Imi puteti spune exact de la ce paragraf/alineat(sau cum se mai numesc) din codul fiscal este ceea ce a citat Florin?
Notarul la care am fost a facut calculul luand in considerare tot acel minim conform statului la care a aplicat niste reduceri(pentru grad de rudenie si pentru clauza ca apartamentul sa intre in posesia mea dupa moartea mamei sau daca il vand inainte trebuie sa ii ofer cel putin 1 garsoniera) dar chiar si asa acel minim este undeva la 50.000 euro ceea ce inseamna din nou un impozit mare.
Asadar as fi vrut sa stiu exact ce sa ii recomand notarului sa revada(legat de postul lui Florin).

Stiti cum se va calcula onorariul notariului in acest caz ? Tot procent din suma declarata pentru vanzare-cumparare sau va lua in calcul acel minim calculat conform statului(ca sa nu fie onorariul prea mic daca eu declar ca vanzarea s-a facut pe 10.000 euro )?

Ceea ce am citat eu este art 77 indice 1 din codul fiscal
[ link extern ] /

Acum, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca dvs incheiati un contract de vanzare-cumparare, ce presupune declararea unui pret. Acel pret trebuie sa fie sincer si serios. Sa presupunem ca pretul declarat in act este nesincer (adica nu se da respectiv nu se primeste) insa el trebuie sa fie NEAPARAT SERIOS, adica sa fie cit de cit in concordanta cu valoarea bunului primit (evident si raportat si la relatiile dintre parti). Astfel, daca bunul, spre exemplu, in expertiza notariala este evaluat la 100.000 de euro, scazind uzufructul (20%) si mergind pe jumatatea sumei obtinute rezulta un pret de 40000 euro. Dvs puteti declara 10.000 euro ca pret al vinzarii, insa el va fi considerat neserios si prin nurmare, actul va fi nul.
De aceea si notarul la care ati fost va spus ca aplicind toate "reducerile" posibile nu puteti declara mai putin de 50000 e, pentru ca pretul devine neserios.

Asta e cel putin in teorie.
In practica am vazut contracte intre parinti si copii, a caror pret declarat era de 10-15 ori mai mic decit cel din expertiza si care au fost considerate de instantele de judecata ca fiind valide.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament, taxe notariale ADINABODESCU ADINABODESCU As vrea sa imi vind apartamentul in care stau.Are 3 camere cf 1 la et.10/10.In grila notarilor am vazut ca pretul este undeva in jur de 38000 euro.Daca eu ... (vezi toată discuția)
Impozit contract vanzare-cumparare alora005 alora005 Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare. Mama mea are o garsoniera, mostenita de la mama ei in anul 2004 si este unicul proprietar. ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa - ce taxe am de platit? catalin101 catalin101 Buna ziua am si eu 2 intrebari : 1) in cazul unei intabulari a casei in vederea vanzari trebuie sa platesc un procent din valoarea estimata a casei ? As vrea ... (vezi toată discuția)