wvf a scris:
Multumesc adutescu pentru raspunsul rapid.
Imi puteti spune exact de la ce paragraf/alineat(sau cum se mai numesc) din codul fiscal este ceea ce a citat Florin?
Notarul la care am fost a facut calculul luand in considerare tot acel minim conform statului la care a aplicat niste reduceri(pentru grad de rudenie si pentru clauza ca apartamentul sa intre in posesia mea dupa moartea mamei sau daca il vand inainte trebuie sa ii ofer cel putin 1 garsoniera) dar chiar si asa acel minim este undeva la 50.000 euro ceea ce inseamna din nou un impozit mare.
Asadar as fi vrut sa stiu exact ce sa ii recomand notarului sa revada(legat de postul lui Florin).
Stiti cum se va calcula onorariul notariului in acest caz ? Tot procent din suma declarata pentru vanzare-cumparare sau va lua in calcul acel minim calculat conform statului(ca sa nu fie onorariul prea mic daca eu declar ca vanzarea s-a facut pe 10.000 euro )?
Ceea ce am citat eu este art 77 indice 1 din codul fiscal
[ link extern ] /
Acum, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca dvs incheiati un contract de vanzare-cumparare, ce presupune declararea unui pret. Acel pret trebuie sa fie sincer si serios. Sa presupunem ca pretul declarat in act este nesincer (adica nu se da respectiv nu se primeste) insa el trebuie sa fie NEAPARAT SERIOS, adica sa fie cit de cit in concordanta cu valoarea bunului primit (evident si raportat si la relatiile dintre parti). Astfel, daca bunul, spre exemplu, in expertiza notariala este evaluat la 100.000 de euro, scazind uzufructul (20%) si mergind pe jumatatea sumei obtinute rezulta un pret de 40000 euro. Dvs puteti declara 10.000 euro ca pret al vinzarii, insa el va fi considerat neserios si prin nurmare, actul va fi nul.
De aceea si notarul la care ati fost va spus ca aplicind toate "reducerile" posibile nu puteti declara mai putin de 50000 e, pentru ca pretul devine neserios.
Asta e cel putin in teorie.
In practica am vazut contracte intre parinti si copii, a caror pret declarat era de 10-15 ori mai mic decit cel din expertiza si care au fost considerate de instantele de judecata ca fiind valide.
Succes.