avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postnatal si drepturile banesti de care ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postnatal si drepturile banesti de care beneficiez dupa ce nasc

Buna ziua.
As avea 2 intrebari la care va rog sa-mi raspundeti:

1) Am inteles despre concediul prostnatal de minim 42 de zile ca este obligatoriu din punct de vedere legal.
Intrebarea mea este daca acesta este obligatoriu si pentru persoanele care vin din somaj?
Spre exemplu , o persoana care care a intrat din somaj in concediu prenatal este obligata sa efectueze concediul postnatal? Nu poate intra dupa nastere direct in indemnizatia de crestere copil?

2) Care mai sunt drepturile banesti de care beneficiaza o viitoare mamica?


Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: mikas , utilizator 13:22, 14 Decembrie 2010
1. Nimeni nu este obligat sa intre in concediu de maternitate dar legiuitorul a legalizat acest concediu in sprijinul mamei si al copilului si al sanatatii acestora.
2. De asemenea, tot pentru sanatatea mamei si a copilului, OUG 158/2005 prevede
- concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
- concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
3. Ca mama, puteti intra in CCC, cel mai devreme, incepand cu a 43-zi de la nasterea copilului, daca depuneti actele in 60 de zile de la acesta data.
4. In afara de indemnizatia pentru CCC mai beneficiati de o alocatie lunara de 200 lei, pana ce copilul implneste 2 ani.
Multumesc pentru raspuns.

Sa inteleg ca si alocatia de nou nascut si contravaloarea trusoului de bebelus au fost anulate?
Da, incepand cu 1 iulie 2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical pussicata pussicata Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Concediu post-natal Florea3 Florea3 Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin de un an si nu ... (vezi toată discuția)