avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revizuire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revizuire

in cazul unei revizuiri a unei hotarari a instantei de recurs atunci cand s-au judecat doua recursuri atat al paratului cat si al reclamantului care este cererea finala?
" anularea hotararii si rejudecarea recursului " sau modificarea in tot a hot. jud. atacate si admiterea recursul reclamantul si respingerea recursului paratului "?
in cazul pct. 2 al art. 322 c.p.c. .
multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters163072 , utilizator 23:23, 15 Decembrie 2010
Admiterea recursului reclamantului, admiterea cereri de revizuire si pe fond modificarea sentinteti atacate si respingerea revursului piritului
În cazul motivului de revizuire „dacă s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decât s-a cerut” (art.322 pct.2 C.proc.civ.) trebuie să facem următoarea distincţie:
- dacă s-a invocat „extra petita” sau „plus petita” , instanţa, pe baza actelor de procedură aflate la dosar, va da o hotărâre prin care va admite revizuirea şi va modifica dispozitivul în limitele obiectului stabilit de către reclamant.
- dacă s-a invocat „minus petita”, instanţa va soluţiona capătul de cerere omis şi va pronunţa o hotărâre, care o va completa pe cea atacată. În această ipoteză, instanţa va administra orice probe noi, pe care le va considera necesare soluţionării pretenţiei omise. La judecarea acesteia se va ţine seama şi de soluţia dată capetelor de cerere rezolvate, deoarece în privinţa acestora din urmă hotărârea are putere de lucru judecat.
este vorba de toate cele 3 motive... ar fii mai corect in acest caz: " anularea hot. din recurs" ?
dar in cazul pct. 8 al art. 322 c.p.c.
este corect: " anularea ultimei hotarari si termen pentru rejudecarea recursurilor "?
eu vad ca recursurile nu au evocat fondul in conditiile in care au fost respinse..
deci hotararea din recurs nu este susceptibila de revizuire pentru ca nu a evocat fondul, iar pentru revizuirea celei din apel/fond nu mai sunteti in termen, cred, pe motivele astea..
cel putin asa imi pare
recursurile evoca fondul nu asta este problema .

Alte discuții în legătură

Este admisibila procedura revizuirii intemeiata pe art.322 (2)? RADU SAVALACHE RADU SAVALACHE Buna ziua. Ma adresez practicienilor in stiinte juridice care au intalnit urmatoarea situatie sau care pot gasi dezlegare acestei spete: Instanta de fond ... (vezi toată discuția)
Revizuire decizie recurs care evoca fondul ContSters305985 ContSters305985 intr-o cauza avand ca obiect revizuire decizie recurs pronuntata potrivit 304 indice 1 cpc, ( adica fara drept de apel ..cu recurs devolutiv- e pentru ... (vezi toată discuția)
Recurs cuziamusia cuziamusia in cererea de recurs (dupa un proces civil pt majorarea pensiei de intretinere), paratul-recurent a cerut casarea sentintei atacate ca netemeinica (a motivat ... (vezi toată discuția)