avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau contract de vanzare cumparare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau contract de vanzare cumparare?

Buna ziua,

Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei:
Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, cumparat in timpul casatoriei, iar sotia este unicul copil, nu mai exista alti mostenitori.
Acum cativa ani tatal ei a decedat, dar ea si mama ei nu au facut acte de succesiune, nu au considerat important.
In acest moment sotia si mama ei s-au inteles ca mama sa-i cedeze dreptul de proprietate fiicei, cu conditia sa se precizeze in actul respectiv ca mama are drept de folosinta a apartamentului pe durata vietii, aspect cu care fiica este de acord.
Intrebarea mea este: cum e mai simplu, mai ieftin si mai putin atacabil sa se procedeze, sa se faca act de vanzare-cumparare sau act de donatie, de la mama la fiica?
Este necesar ca mai intai sa se faca si un act de succesiune, in ambele cazuri?
Actualmente, cat la suta reprezinta proprietatea mamei si cat proprietatea fiicei asupra apartamentului?

Cele doua persoane sunt de acord cu cedarea dreptului de proprietate, alti mostenitori nu exista, cautam cea mai simpla si mai putin costisitoare solutie.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: George Sburlea , Alte profesii 10:45, 17 Mai 2009
Va multumesc pentru raspunsuri.

Intr-adevar, ar fi ideal ca sotia mea sa poata lasa lucrurile asa cum sunt, dar trebuie totusi sa ne luam niste masuri de precautie pentru viitor. Legile se pot schimba si operatia poate costa mult mai mult in cativa ani.
Soacra mea are frati si surori in viata, de aceea as dori sa va intreb: acestia pot emite pretentii la partea de 5/8 din apartament pe care o detine soacra, in cazul decesului acesteia? Soacra mea le poate lasa prin testament apartamentul, fara ca sotia sa poata intra in posesia lui, ca mostenitor unic?
Unii dintre ei sunt mai rautaciosi si chiar au batut apropo-uri in trecut, desi eu cred ca nu au nicio baza legala.
Pana la urma de aceea dorim sa facem aceste acte, ca sotia sa se protejeze de eventuale pretentii nejustificate din partea rudelor soacrei in viitor.

Inteleg ca donatia e cea mai potrivita, si ca mai intai trebuie facuta succesiunea. Donatia poate fi atacata de rudele soacrei, in cazul decesului acesteia? Vanzarea-cumpararea n-ar fi mai sigura?
In cazul donatiei se mai plateste sau nu impozit datorat statului? Actele necesare la donatie sunt aceleasi ca la o vanzare-cumparare (ex. cadastru apartament, certificat fiscal)? Intreb ca sa stim si care ar fi diferenta de pret intre donatie si vanzare-cumparare.

Va multumesc inca odata pentru raspunsuri.
Sotia dvs inlatura de la mostenire pe fratii si surorile mamei sale si nu poate fi dezmostenita de mama prin testament (in totalitate) Dar, desigur ca un testament in favoarea unuia din fratii soacrei, chiar pe o bucatica n-ar fi un lucru placut.

In lipsa unui testament si in prezenta sotiei ca unic descendent al mamei sale, fratii si surorile mamei nu pot emite pretentii la mostenirea acesteia.

Fratii si surorile soacrei nu pot ataca donatia pentru ca nu sunt mostenitori rezervatari. Poate fi facuta donatia fara grija. Actele sunt aceleasi ca la vanzare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2008
romascanu, moderator
Intre donatie si vanzare-cumparare.... e nitica diferenta... :D
Ca si Nicoletei, mostenirea mi se pare cea mai importanta de dezbatut...
Un contract de vanzare-cumparare ar crea aparenta ca bunul dobandit de sotie e bun comun din casatorie, lucru ce nu ar fi tocmai bun si real.
Nu vad rostul de a face o donatie decat daca vedeti posibilitatea ca soacra sa lase ea, cu buna stiinta, partea ei de bun vreunui frate... Altfel, eu n-as da bani pe ea... ca nu e tocmai ieftina... :P

Dar n-as mai uita sa dezbat mostenirea in maxim 2 ani de la deces, ca sa nu mai dau taxe la stat...
O dezbatere a succesiunii cu renuntare din partea mamei ar fi mai simplu. nu credeti?
Romy a scris:

O dezbatere a succesiunii cu renuntare din partea mamei ar fi mai simplu. nu credeti?


Si ce rezolva cu asta? Mama tot are jumatate din apartament, intrucat a fost bun comun... Iar ea vrea sa-i transmita dreptul de proprietate fiicei.

Alte discuții în legătură

Testament sau contract vanzare cumparare ? leand leand Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire -mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii ... (vezi toată discuția)
bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire geta2005 geta2005 Soțul meu ,fiu unic a decedat înaintea mamei lui eu nora am dreptul la mostenire , casa si terenul soacrei mele ? Mentionez ca nu am avut copii cu soțul meu. (vezi toată discuția)