avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj dupa deces

Parintii prietenului meu au divortat acum 4 ani .Nu s-a facut nici un partaj dupa divort. Tatal s-a recasatorit(nu au copii) si a decedat de curand. Ce drepturi au prietenul meu si mama lui ?

Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:15, 16 Ianuarie 2025
Da, prietenul nu are drept.
Pe mine ma interesa doar partea cu notarul pe care am citit-o.
Degeaba merge la notar.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, prietenul nu are drept.
Pe mine ma interesa doar partea cu notarul pe care am citit-o.
Degeaba merge la notar.

Aveți dreptate cu privire la actul de proprietate. Există însă posibilitatea, în cazul în care se cunoaște numărul de carte funciară și topograficul unui imobil, să solicite un extras de carte funciară și să afle din acesta numărul actului în baza căruia a fost împroprietărit și notarul care a întocmit actul. Dar, doar dacă se cunoaște numărul de c.f și topograficul.
Pe de altă parte... nu trebuie să se roage de niciuna dintre ele să-i dea actul.
Se poate duce la primăria pe raza căreia se află imobilul. Sigur au ei un exemplar, că doar încasează impozitul pe clădire, solicită datele din contract și merge la notarul care l-a întocmit să-i elibereze o copie legalizată din arhivă.
Este mai sigur prin instanta.
Exista si posibilitatea sa ii conteste dreptul si pierde vremea la notar.
Judecatrul ramane judecator si notarul nu poate judeca.
Trebuie sa deschida procesul in mod inteligent...
Daca actiunea nu e bine redactata poate ramane pe dinafara...
buna ziua.
vocatie succesorala au in acest caz: sotia supravietuitoare si descendentul defunctului .
cotele au fost prezentate de colegii mei. ( sotia s. 1/4 si descendentul 3/4).
pasii ar fi urmatorii:
1. prietenul dvs. sa mearga la un notar din raza ultimului domiciliu al defunctului si sa dea declaratie de acceptare a succesiunii ; succesiunea o va putea dezbate apoi oricand, important este sa nu decada din termenul legal in care isi poate exprima optiunea succesorala.
2. ulterior poate face rost de duplicate ale actele de proprietate ale bunurilor care formeaza masa succesorala, asa cum s-a mentionat mai sus .
3. daca vor exista divergente intre succesorii defunctului, se paote investi instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral si respectiv, iesirea din indiviziune.
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
As avea o intrebare va rog frumos , puteti sa mi spune ti EU am un apartament in Romania cu sotul meu ce se intimpla cu casa daca nu am solecitat partajul in caz de moarte ,va multumesc

Alte discuții în legătură

Succesiune cu partaj sicuta sicuta trebuie sa facem succesiunea dupa tata; mostenitori: sotia si cei 2 baieti bunuri: un apartament si o casa la curte; noi mostenitorii vrem : eu- ... (vezi toată discuția)
Mostenire ,succesiune anays18 anays18 cum se poate face act pe un apartament intreg, in cazul in care se dezbate succesiunea doar pt un parinte care a decedat ,cealalta parte a celuilalt parinte ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire cainebogdan cainebogdan Buna Ziua Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior. Tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)