Buna ziua,am o intrebare sau mai multe:-1:stagiul militar se adauga la vechimea in munca(snt nascut in 1969,stg.mil :ian.1989-mart.1990,in unitate de munca la interventie petrol)? -2:din 1995 lucrez ca si cond.auto pe autovehicule transp. marfa de mare tonaj(MMTA>3.5to,concret:cam. de 7,5to si autotren de 40to MMTA)la diferite societati particulare;aceasta se incadreaza in gr.IIde munca? daca da,cum trebuie completat carnetul de munca pt.ca la iesirea la pensie sa rezulte aceasta?sau aceasta va fi calculata automat la stabilirea vechimii in munca la mom iesirii la pensie?
Buna ziua,
Stagiul militar se calculeaza la vechimea in munca, reprezentand un stagiu asimilat. In ceea ce priveste grupa a II-a de munca trebuie sa discutati cu angajatorul sa va opereze grupa de munca in conditiile in care functia pe care o ocupati se regaseste in Ordinul 50/1991, De la angajatorii anteriori, daca nu v-au operat in cartea de munca solicitati eliberarea de adeverinte care sa va ateste grupa. In caz de refuz, in conditiile in care indepliniti conditiile legale ii puteti obliga prin instanta.
La iesirea la pensie nu se va inregistra automat grupa ea trebuie dovedita cu mentiunile din cartea de munca sau cu adeverinte.
Succes
Multumesc de raspuns;cam cum ar trebui sa arate aceasta adeverinta?Ceva de genul:"Numitul......,a fost angajatul societatii noastre de la....pina la.....,in functia de cond. auto camion 7,5tone(sau autotren 20to) transport international marfuri generale"?sau: "a fost angajat ca si cond auto incadrindu-se in cond grupei a II-a de munca?"
modelul de adeverinta este anexa la ordinul nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare
Incepand cu aprilie 2001 grupele de munca nu mai exista iar calculul pensiei se va face in raport de contributia platita. Urmeaza sa va adresati angajatorilor pentru perioada anterioara aprilie 2001.
Multumesc pt. raspunsuri;sa inteleg ca din apr.2001,la calcularea vechimii in munca, nu se vor adauga cele 3luni/an coresp. grupei II-a?mi se pare ciudat si anormal daca este asa,de moment ce unor categorii cum ar fi politisti,pompieri,etc.,li se acorda,ca mai demult cele 5 sau 6 luni(nu stiu sigur,dar cred k snt 6)in plus pt. fiecare an vechime.
Nu. Incepand cu aprilie 2001 grupa 2 de munca a devenit conditii deosebite reglementata de art 19 din Legea 19/2000. trebuie verificat la angajator daca locul de munca se desfasoara in conditii deosebite si sa va mentioneze acest lucru in cartea de munca. Baza de calcul pentru contributia la asigurari sociale se stabileste in functie de venitul brut. Sunt mai multe benefiicii de care beneficiati in situatia in care lucrati in conditii deosebite ca de exemplu reducerea varstei de pensionare, reducere stagiu complet de cotizare etc