avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata; acte necesare pentru dosarul de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata; acte necesare pentru dosarul de pensie

Buna ziua,
imi puteti spune va rog ce acte imi trebuie pentru pensionare anticipata si in ce conditii pot beneficia de aceasta avand in vedere ca sunt nascuta in 14 iulie 1955 si am o vechime de 35 de ani in invatamant.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:30, 1 Februarie 2011
buna din cate stiu de la 1 ian 2011 va fi din nou pensionari anticipate dar...depinde daca va incadrati.succes
Pentru pensionarea anticipata dupa 01/01/2011 trebuie sa indepliniti doua conditii:1)varsta de 55 de ani si 6 luni si stagiu total de cotizare de 38 de ani si 6 luni.Asadar pensie limita de varsta la 60 de ani si 6 luni,anticipata cand veti avea un stagiu total de cotizare de 38 ani si 6 luni,sau anticipata partial la 55 de ani 6 luni cu penalizare de 45%.O zi buna.

Scuze, m-am uitat la iulie 1956 in loc de 1955.Probabil si varsta ma dus in eroare(intre 55 si 56).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
Carp Mircea, utilizator
Indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata partiala si potrivit Legii nr. 19/2000 (la varsta de 55 de ani), si potrivit viitoarei legi a pensiilor (la varsta de 55 de ani si 2 luni). Cererea privind acordarea pensiei anticipate partiale o puteti depune din prima zi lucratoare a anului 2011.

Actele pe care trebuie sa le depuneti impreuna cu cererea privind acordarea pensiei anticipate partiale nu sunt prevazute in viitoarea lege a pensiilor (probabil ca o sa fie date norme de aplicare a legii). Pana atunci, o sa scriu toate actele prevazute la cap. B, sect. VII, pct. 28 din Ordinul nr. 340/2001:
- cerere pentru înscrierea la pensie anticipata partiala (o gasiti la casa de pensii);
- carnetul de munca, original si copie;
- carnetul de asigurari sociale, original si copie, (daca aveti);
- alte acte prevazute de lege privind vechimea în munca sau vechimea în serviciu realizata în alte sectoare de activitate;
- livretul militar, original si copie (daca este cazul);
- diploma de studii (original si copie) sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora;
- pentru persoanele care au urmat cursurile unor institutii de învatamânt universitar în strainatate este necesara dovada recunoasterii acestora de catre statul român;
- adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca;
- adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;
- dovada certificarii stagiului de cotizare;
- procura speciala pentru mandatar;
- adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat;
- acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 42/1990 etc. (daca este cazul).
Adeverinta din care sa rezulte data încetarii calitatii de asigurat va fi prezentata dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare si este necesara doar în cazul persoanelor care solicita pensie anticipata sau pensie anticipata partiala. Începerea platii drepturilor este conditionata de prezentarea acestei adeverinte.
Multumesc pentru raspuns
Am un angajat care doreste sa depuna actele pentru pensionare anticipata.
Ce trebuie sa-i dea firma:
1. codul personal de asigurari sociale=este CNP-ul? specificat prin adeverinta de salariat?
2. dovada certificare stagiu de cotizare= adeverinta tip emisa de firma sau de CNPAS?
3.adeverinta din care sa rezulte achitarea contributiei de asigurari sociale pina la data solicitarii drepturilor, eliberata de firma?
4. Carnetul de munca este la CNPAS la scanat...ii pot spune acest lucru printr-o adeverinta? sau trebuie sa-l ridic ca sa-l depuna in original?

ce altceva mai trebuie sa dea firma, rog model daca e...

Alte discuții în legătură

Pensionare nicoleta-luiza nicoleta-luiza Am 2 angajate: una este nascuta in 1955, cealalta in 1951. Vor sa stie cand pot iesi la pensie si ce acte le trebuie pentru a-si face dosarul de pensionare. ... (vezi toată discuția)
De ce fel de pensie pot beneficia si cand? bodo gabriella bodo gabriella Ma interesesz pentru d-nul George in ce fel de pensie poate iesi: nascut pe data de 16 februarie 1955, vechime in munca 49 ani din care grupa I de munca 12 ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate-pensie limita varsta. nucu$ nucu$ Date cunoscute: Nascuta: 30.07.1950 Vechime (cotizanta) ;13 ani,11 luni,21 zile conditii normale. Pensie inv.III din 31.05.2006 Rugamintea: [i]Cand poate ... (vezi toată discuția)