avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... De ce fel de pensie pot beneficia si cand?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

De ce fel de pensie pot beneficia si cand?

Ma interesesz pentru d-nul George in ce fel de pensie poate iesi:
nascut pe data de 16 februarie 1955, vechime in munca 49 ani din care grupa I de munca 12 ani si grupa a II -a de munca 3 ani.
Conform noii legi in care pensie poate iesi anul acesta si ce acte sunt necesare la dosarul de pensionare.


va multumim anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:25, 19 Iunie 2012
1. Daca este nascut in 1955, in februarie 2012 implineste 57 de ani asa ca nu poate avea o vechime in munca de 49 de ani (lucreaza de la 8 ani?).

2. Pentru un barbat nascut in februarie 1955 varsta standard de pensionare este de 65 de ani , stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

3. Pentru cei 15 ani lucrati in grupa I si a II-a de munca i se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani.

4. Poate beneficia de:
- pensie de limita de varsta la 62 de ani, incepand cu 16 februarie 2017;
- pensie anticipata la 60 de ani, incepand cu 16 februarie 2015, daca la acea data are un stagiu de cotizare la pensie de 43 de ani;
- pensie anticipata partiala la 60 de ani, incepand cu 16 februarie 2015, daca la acea data are un stagiu de cotizare de 35 de ani (diminuarea pensiei va fi de 18% pana la 16 februarie 2017).

5. În funcţie de anumite situaţii şi particularităţi individuale, documentele necasare sunt, după caz, următoarele:

 cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 6 la Normele de aplicare a Legii nr.263/2010)

 carnetul de munca (original si copie)

 carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie)

 carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie)

 alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata
actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie)

 livretul militar (original si copie)

 diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi

 adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original)

 adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original)(anexa12),(anexa13),(anexa14) la Normele de aplicare a Legii nr.263/2010

 adeverinta cu cuantumul ajutorului de somaj pentru cei care au beneficiat de somaj in dupa data de 01.04.2001

 adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original)

 procura speciala, pentru mandatar (original si copie)

 dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original)

 acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare

 alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Limita de varsta la 62 de ani.Reducerea cu 3 ani a varstei standard de pensionare(65 de ani).Pensie anticipata,sau anticipata partiala la 60 de ani.Conditia de stagiu pentru pensie anticipata fara penalizare este de 43 de ani,fara stagiu asimilat.Pentru pensie anticipata cu penalizare conditia de stagiu este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.Potrivit celor postate,stagiul total de cotizare realizat de 49 de ani,nu poate fi adevarat.
Domnul Dan este si bolnav cu inima si ar dori sa se pensioneze pe caz de boala dar totodata doreste sa stie daca poate iesi la pensie conform noi legi, nu conteaza de care.( partiala anticipata, sau de care o fi)si cu , care pensie ar iesi mai bine cu cel de boala sau cel partial anticipat.
Data nasterii 09.09.1952
Vechime in munca 28 de ani fara nici o grupa.
Ce acte are nevoie ca nu a lucrat de mult timp.
1. - Fiind nascut in 1952 varsta standard de pensionare este de 65 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
- Asadar poate solicita pensie pentru limita de varsta la 65 de ani, in septembrie 2017.

2. - Deoarece nu are realizat stagiul complet de cotizare (35 de ani) nu poate solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani.
- Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, are nevoie de un stagiu de cotizare de 43 de ani.
Ma interesez pentru socrul meu daca poate iesi la pensie cu limita de varsta:
numele lui este Stefan, Nascut in data de 30 martie 1955,
are vechime in munca de 29 ani si 8 luni ca electrician. A lucrat intr-un singur loc si pe vremea comunistilor la Comat in judetul Dambovita. Momentan este pensionar pe caz de boala.
Intrebarea este daca poate iesi la pensie anticipata partiala sau cu limita de varsta din pensie de boala in cea normala???. Eu nu ma pricep la legile astea cu articole.
Astept raspuns. Multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata ionny-ionela ionny-ionela Sunt nascut in anul1955 am 29 de animunca trecuti pe cartea de munca 5 nu sunt trecuti vreau sa stiu pot iesi la pensie anticipata la implinirea a 60 de ani (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare tavi55 tavi55 Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii. Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Pensionare Apostoaemihai Apostoaemihai Sant nascut la 01.11.1955,am un stagiul de cotizare de 38 ani 9 luni si 16 zile din care 10 ani la gr.I de munca si 4 ani la gr II,restul in conditii normale ... (vezi toată discuția)