avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Dreptul de autor romanesc
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Dreptul de autor romanesc

Pe langa legile dreptului de autor prevazute de UE exista si prevederi specifice tarilor din cadrul uniunii? Cu alte cuvinte, Romania are si legi proprii sau dreptul nostru de autor e la fel ca cel din Franta, Germania etc?

Este o intrebare simpla...
Pe langa prevederile europene exista si prevederi romanesti la legea dreptului de autor din Romania?
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
branzovenescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:34, 17 Decembrie 2010
Faceti o confuzie, ceea ce face intrebarea dificil de raspuns. Mai intai de toate, nu exista legi europene. Exista reglementari, directive obligatorii, recomandari, acte ale Parlamentului European, dar nicidecum legi. Autoritatea UE este supra-nationala, urmand ca statele sa traduca dreptul european in propriile sisteme de drept. Suplimentar, dreptul de autor nu este inca un domeniu reglementat consistent si armonizat la nivel european precum regimul vamal, politica agricola samd, Romania are legislatia proprie, in special Legea 8/1996 privind dreptul de autor pe care o modifica si atunci cand consensul european in materie evolueaza. De exemplu in urma armonizarii membrii Uniunii au toti 70 de an de protectie a operei de la moartea autorului, dar multe detalii raman diferite in tari diferite. Puteti vedea cum arata o directiva de armonizare a unor aspecte generale aici [ link extern ]

Prin urmare tot dreptul european aplicabil Romaniei in acest domeniu a fost insusit prin vot de Parlamentul Romaniei, devenind lege.

In al doilea rand, daca intrebati daca legea romaneasca a dreptului de autor este in mare originala fata de legile statelor vest-europene, raspunsul cred eu ca este negativ: legea romana nu aduce inovatii, preluand institutia dreptului de autor pe model francez. Sistemul anglo-saxon al copyrightului este foarte diferit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În 25 mai 2018 ar trebui să intre în vigoare gdpr-ul. cum poți să aplici o normă de drept europeană dacă nu a fost reglementată în legislația din românia? ContSters336142 ContSters336142 In 25 mai 2018 ar trebui sa intre in vigoare GDPR-ul. Cum poti sa aplici o norma de drept europeana daca ea nu a fost reglementata in legislatia din Romania? ... (vezi toată discuția)
Înregistrarea unui program de calculator la orda este opozabilã în orice stat membru ue? sandro sandro Doresc sa inregistrez la ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) un program de calculator, pe care insa il voi vinde in mai multe tari ale Uniunii ... (vezi toată discuția)
Credeti ca se va adopta un cod civil european? lizuca2323 lizuca2323 As dori cateva argumente pro si contra adoptarii unui Cod Civil european....daca acest lucru va fi posibil sau nu ...cu motivatii in ambele cazuri.. (vezi toată discuția)