avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somajul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somajul

Ce pot face daca angajatorul,mai precis fostul angajator nu vrea sau evita sa imi elibereze adeverinta de vechime cu care ar trebui sa merg sa ma inregistrez ca somer?precizez k am lucrat cu contract pe durata determinata si mi s-a incheiat la 26 noiembrie sio de atunci tot ii rog sa imi trimita adeverinta.Mai am la dispozitie cateva zile mai precis pana pe 24,cel putin din cate stiu eu,si ei ma amana cum ca nu e vian lor ci a celor de la I.T.M ca nu pun stampila in timp util!Aberatii oricum!Va rog ajutati-ma cu un sfat ca sa stiu cum pot sa ii conving cumva sa imi dea adeverinta in cel mai scurt timp!Mutumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:41, 16 Decembrie 2010
Depinde si cand au dus adeverinta de vechime la semnat la ITM ... sunt angajatori care aduc astfel de acte cu o sapt sau doua inainte de expirarea perioadei de 30 de zile de la data incetarii c.i.m.

Mergeti direct la ITM si vedeti care este situatia adeverintei de vechime.
1. Din Legea 76/2002:

Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la lit. c), e), g) şi i), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
...
Art. 116. – (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...
2. Asadar sesizati si ITM si AJOFM sa va ajute in primirea adeverintei si sa-l sanctioneze pe angajator, daca este cazul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj perlutza perlutza Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Mamei i-a incetat contractul de munca cu art. 65 alin 1, desfiintarea postului si si-a ridicat la solicitarea ... (vezi toată discuția)
Acte somaj carmela6 carmela6 cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de eliberare a documentelor pentru somaj de catre angajator ?? Gianina - Claudia Gianina - Claudia Buna ziua, incepand cu 01.07.2013 a incetat CIM, deoarece postul a fost desfiintat, doresc sa aflu care este termenul legal pe care angajatorul tb sa\'l ... (vezi toată discuția)