avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris- corect sau intimidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris- corect sau intimidare

Buna ziua celor din forum!
Am si eu o mica problema legata de avertismentul scris.
Am sa va relatez pe scurt cauza: in urma cu 3 luni, aflandu-ma in concediu de odihna am trecut pe la fabrica unde lucrez sa imi iau ramas bun de la colegii de munca pentru ca dupa aceea (la finalizarea concediului de odihna) intram 2 ani in CCC(concediul de crestere copil).Am ajuns cu 15 minute inainte de sfarsitul programului de lucru si cu acordul directorului tehnic care raspundea de productie a adunat personalul in sala de mese sa ne intalnim acolo.Eu ca "baiat gigel" am dus niste suc si prajituri.Toata discutia a durat 10-15 min in car eu mi-am ramas bun de la colegi. La cateva zile dupa aceasta, aud cu stupoare ca se face ancheta disciplinara, ca am facut chef in cadrul fabrici, si prin declaratia mincinoasa a unei presoane cica as fi introdus alacool in fabrica, dar nu s-a baut ca alcolul l-ar fi dus acasa. Ancheta se finalizeaza cu un proces verbal. La 2 luni dupa aceasta se face un referat de sesizare si dupa aceea mi se da avertismentul scris cum ca am facut abatere disciplinara ca nu mi-am realizat planul de productie, au fost neglijate aspecte de disciplina muncii si incalcarea prevederilor din contractul individul de munca si a regulamentului intern.
Eu am cateva intrebari:
1) dupa 2 luni de la luarea la cunostinta prin intermediul acelui proces verbal de cercetare disciplinara angajatorul mai avea dreptul de a face acel artificiu cu referatul de sesizare si emiterea avertismentului scris?
2) daca eram in concediu de odihna cum pot sa imi aduca acuzatii de genul celor prezentate mai sus (cum ca am facut abatere disciplinara ca nu mi-am realizat planul de productie, au fost neglijate aspecte de disciplina muncii si incalcarea prevederilor din contractul individul de munca si a regulamentului intern)?
3) as avea castig daca i-a da in judecata pentru abuz?

Va multumesc anticipat celor care ati putea sa imi dati un raspuns de specialisti!
Cel mai recent răspuns: cristifp , utilizator 10:38, 20 Decembrie 2010
Raspunsurile se afla in dispozitiile Codului Muncii, Cap.II Raspunderea disciplinara
ART. 263
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
ART. 264
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
ART. 265
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
ART. 266
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
ART. 267
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
ART. 268
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Buna ziua!

Exact pe interpretarea articolului 268 alin. 1, ma bazam cand am pus intrebarea de corectitudine sau intimidare?!?!?
Pentru ca daca interpretez ca angajatorul a luat la cunostinta de fapta savarsita in momentul cand s-a facut ancheta finalizata cu proces verbal in urma cu 2 luni si acum face un nou referat si dupa aceea emite decizia eu cred ca a incalcat acest articol.
Ei trebuiau sa-mi emita avertimentul in termen de 30 dupa incheierea acelui proces verbal. Acum au facut un artificiu"aerisit" cu un referat la acel proces verbal si dupa aceea au emis avertismentul.Aici consider incalcarea legii.
Va rog contraziceti-ma daca gresesc!
Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Data luării la cunoştinţă de către angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare este data înregistrării referatului sau sesizării care priveşte săvârşirea abaterii disciplinare.

Dvs aveati posibilitatea sa contestati in instanta decizia de sanctionare - 30 de zile de la data comunicarii deciziei.
Buna "freeelis"!

Deci sa intelg ca nu se considera ca angajatorul a luat cunostinta despre fapta cand a facut ancheta disciplinara?
Atunci oare, eu intreb:pe ce baza au inceput ancheda disciplinara, daca nu pe baza unei sesizari catre conducere, dupa care au primt unda verde sa cerceteze cazul?

Sintrbarea mea a fost daca din puntul dumneavoastra au procedat corect?
Pentru ca contestarea in instanta stiam ca am dreptul dar voiam sa stiu daca merita si am sansa de castig sau nu?

Totul depinde de interpretarea articolului 268 alin. 1, daca luarea la cunostinta a angajatorului a fost atunci cand s-a decis sa se faca ancheta (in urma cu 2 luni) sau cand au facut doar referatul(in urma cu 3 zile)?
Asteptati sa fiti contrazis ???
Am avut vaga impresie ca aveti nevoie de temei legal sa cereti anularea avertismentului ..................

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)