avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuzuri din partea angajatorilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuzuri din partea angajatorilor

Buna ziua,

am mai multe probleme intampinate cu un angajator.
Sunt angajata in 07.2003 ca broker la o soc din focsani. am fost angajata sa deschid o sucursala (cu hot consiliului de administratie , proces verbal, monitorul oficial) si sa raman pe functie de dir.(in toate actele si autorizatiile sucursalei am fost trecuta ca dir.suc., la CNVM, etc). Intre timp au fost angajati si alti broker , subalterni, totul mergea din ce in ce mai bine.(clienti multi , randament max ,ajungand prima sucursala ca profit din soc).
Surpriza :
1. in dec 2005 am cerut o copie carte de munca pt un credit. Pe cartea de munca eram trecuta agent valori imobiliare. Am cerut rectificare si doar cu 6 luni antedatat am fost trecuta cu functia de dir. restul ramanand ca agent. Salariul a fost trecut minim adica 3000 000 brut. la salariu nu s-au inregistrat schimbari.

2. Pentru ca am cerut pt mine si subalterni contract colectiv de munca la nivel de soc, fluturasi de salarii, fisa postului care nu au fost trimise si semnate, au cautat sa ma inlature. Pentru ca nu aveau motive, au creeat unul: presedintele soc si dir.general au venit la sediul sucursalei inopinant.Au constatat activitate intensa si la plecare ne-au dat ordin la toti din sucursala sa intram pe piata futures ca este in crestere si sa facem tranzactii pe conturile noastre ca si clienti. Dir gen a sustinut presedintele in afirmatii spunand ca e cel mai bun agent de futures si sa ascultam ce spune.
Eu eram in concediu pre-natal(8luni). Am intrat toti pe piata futures,am cumparat pe conturile noastre de clienti si in nici o ora de zbucium al pietei, am pierdut in total 700 mil.
A doua zi, au inceput sa sune, sa tipe, sa ne vorbeasca foarte urat, ne-au luat accesul ne-au comunicat pierderea. Ne-au pus sa vindem actiunile le care le detineam(eu ca persoana)la diverse societati sa acopar pierderea. mentionez ca pierderea mea s-a situat la 340 mil. Le-am virat suma de 64mil. Am stat zilele acelea cu dr.ginecolog langa mine. Chiar am avut si bilet de internare din partea medicului de familie.A fost cumplit de stresant.
Dir. general m-a sunat de zeci de ori pe zi sa le dau banii. Chiar si la ora 22.00
Pe colegii mei i-au chemat la Focsani si i-au trimis la notar sa semneze angajamente de plata prin care erau obligati sa plateasca pana la sf anului 2006 sumele si sa recunoasca ca au incalcat un art din legea 297/2004.
Mie mi-au trimis un angajament de plata spre semnare prin care trebuia sa recunosc incalcarea pietei de capital, regulamentelor cnvm si regulamentului intern si ma obligam sa le platesc suma.
Am refuzat sa semnez deoarece mi s-a parut formularea abuziva si le-am cerut reformularea.
M-au trimis in judecata cu somatie de plata si au pierdut. Inainte de a se da sentinta, m-au chemat sa ne intelegem pe cale amiabila. M-am prezentat la data stabilita la Focsani. Am constatat ca la dosar pusesera un contract de servicii semnat de altcineva cu numele meu, adica semnat in fals. Le-am zis ca nu e semnatura mea pe contract si ca nu-l recunosc. Au incercat sa ma intimideze spunandu-mi ca sa-mi iau gandul ca ma voi intoarce la ei din concediul de crestere a copilului si ca nu voi mai lucra in veci pe piata de capital. Nu ne-am mai inteles din acel moment.

M-au retrimis in judecata cu pretentii. Sunt in recurs acum.


3. Le-am cerut sa-mi plateasca un salariu de baza pentru nasterea copilului conform Contractului colectiv de munca la nivel de soc (acesta fiind trimis la sediu suc. dupa plecarea mea in concediu de maternitate). nu mi l-au platit. am sesizat ITM Focsani dupa 1an si 3 luni.De la sesizare, nu au trecut 3 zile si mi-au trimis banii si cardul pe care luam indemnizatia pt copil(si cardul mi-l ridicasera de la banca si refuzau sa mi-l trimita de 3 luni). ITM-ul mi-a trimis raspuns dupa 2 luni , mentionand ca la data la care s-au dus in control , cei de la soc. au facut dovada ca mi-au achitat suma. (oricine poate sesiza ca au pe cineva acolo de i-a anuntat la timp)

4.tot cei de la ITM Focsani mi-au raspuns si la problema cu cartea de munca comunicandu-mi ca nu exista act aditional la contractul individual de munca din 2003 si nu mai pot face nimic.

5. in martie 2008 m-am reintors la locul de munca cu cerere, aceasta fiindu-mi aprobata. Mi s-a comunicat ca trebuie sa ma prezit la Focsani cu diploma de la ultima scoala absolvita, copie bi si certificat nastere si fisa de la medicina muncii. Le-am trimis prin mail odata cu demisia fara preaviz (cu care a fost de acord dir gen). In schimb mi-au trimis un act aditional la contractul de munca pt reintoarcere pe post. Suntem in 17 martie; de la 1 martie nu m-au lasat sa pun mana pe nici un calculator, mi-au luat cheile sucursalei, nu am avut nici acces la sistemul de back office nici pe arena (sistem de tranzactionare), nici clienti nimic. Asa a fost transmis ordin; iar subalternii sa raspunda tot de cel care a fost si este in locul meu.
Mai nou mi-a fost facuta reincadrarea pe salariul de acum 2 ani cu toate ca nu mai este nici un dir suc. cu un asemenea salariu la nici o alta sucursala din soc. Mi-au dat replica cum ca daca demisionez de ce mai intreb.
Chiar mi-au zis ca o sa am si o surpriza.

La ce sa ma mai astept?

Am o alta oferta dar nu pot s-o onorez deoarece ei trag de timp cu actele.

Ce ma sfatuiti sa fac?


Mai am o intrebare. In 2005 mi-am luat cateva zile de concediu din cate aveam dreptul. in 2006 nu am apucat sa-mi iau concediul ramas din 2005 si nici cel pe 2006 deoarece am intrat direct in prenatal in luna iulie. Mai pot benefici de concediul de odihna din 2006 acum la reintoarcerea din concediul de maternitate?

Cel mai recent răspuns: ISABELA SABIN , Consilier juridic 10:16, 18 Martie 2008
Daca ai demisionat si poti face dovada depunerii demisiei, poti sa incepi lucru la cealalta societate.
Atat timp cat societatea de la care pleci nu si-au indeplinit partea lor din contract, poti pleca fara preaviz.
Surprizele nu pot fi decat sicane si cam atat.
Concediul din 2005 nu se mai poate lua. Concediul din 2006 nu se mai poate lua nici el dar tr sa primesti banii aferenti cand ti se facea lichidarea pt a intra in concediul prenatal.
Ai spus ca ti-au aprobat demisia, inseamna ca din momentul aprobarii iti faci lichidarea si esti libera sa iti cauti de lucru in alta parte. Daca s-a depus demisia nu au ce sa tergiverseze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prejudiciu pe piata de capital mesajprivat mesajprivat Am fost prejudiciat de catre SSIF BROKER S.A. dupa cum urmeaza: 1. In primul rand, acuz lipsa de informare. Societatea de intermediere financiara SSIF ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere financiara mesajprivat mesajprivat Am fost prejudiciat de catre SSIF BROKER S.A., dupa cum urmeaza: 1. In primul rand, acuz lipsa de informare. Societatea de intermediere financiara SSIF BROKER ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate cameliaf cameliaf Va rog sa ma ajutati sa rezolv o problema: Institutie publica: am o subordonata care este in concediu de maternitate de 2 luni, a carei pregatire pentru ... (vezi toată discuția)