As vrea sa va intreb ce sanse am si ce ar trebui sa fac(in caz ca exista ceva) ca sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului in urmatoarea situatie:
- in 25.06.2010 am terminat facultatea
- pentru ca nu eram sigura daca imi voi gasi de lucru, am bagat un dosar de somaj pentru orice eventualitate. Din 30.08 2010 beneficiez de ajutor de somaj (desi am depus dosarul mai devreme, 2 luni mi-au cautat ei de lucru). Precizez ca voi beneficia de acest ajutor doar 6 luni, deoarece am fost incadrata ca absolventa.
- in septembrie am aflat ca sunt insarcinata si am renuntat sa mai caut de lucru, fiind interesata de pastrarea copilului. Voi naste estimativ prin luna iunie a anului 2011.
Buna seara Maestre Tudor Valeriu!
Asteptam raspunsul domniei voastre. In cazul viitoarei mamici daca incepe cu niste medicale de prin februarie atunci nu ar putea totusi lua indemnizatia?
1)trebuie sa revin cu actul normativ care a marit durata la 9 luni;
2)felicitari domnului Tudor Valeriu pentru raspunsul mai detaliat si avizat in acelasi timp.
1. @luana82 ar putea sa prelungeasca perioada de somaj cu unul sau mai multe concedii medicale dar trebuie sa respecte prevederile din Legea 76/2002, asacum au fost modificate de Legea 233/2010: Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare. Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e).
2. Ma gandesc insa ca e o perioada cam lunga (4luni) si este mai dificil sa poata lua atata concediu medical.
Buna seara din nou.
Am revenit cu actul normativ care prelungea cu inca 3 luni somajul.
Trebuie sa mentionez ca acesta a prelungit cu inca 3 luni perioada doar pentru persoanele aflate in plata in anul 2009 si cel mai tarziu pana la 31 decembrie 2009 grosso modo.Este vorba de Oug 28 din 2009 dar, si mai ales, Legea 268 din acelasi an de aprobare.
Incepand cu 1 ianuarie 2010 si pana la modificarile recente nu am cunostinta de vreun act normativ care sa fi prelungit cu 3 luni perioada somajului, asa incat, observatiile utilizatoarei leuca_luminita sunt intemeiate.
1. OUG 28/2009 prelungea perioada de somaj numai pentru somerii care au intrat in plata indemnizatiei de somaj in cursul anului 2009.
2. Au fost discutii la Guvern sa faca si in 2010 o astfel de prelungire dar se pare ca guvernantii s-au razgandit.