avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu mediu pe unitate pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu mediu pe unitate pentru nastere copil

am si eu o problema...am nascut pe data de 10.10.2010 si pe data de 18.11.2010 am facut cerere catre societatea la care am lucrat sa-mi acorde un salariu mediu pe unitate pentru nastere copil.am primit un raspuns si va citez:subsemnatul....administrator al societatii comerciale ....,in urma cererii dvs nr 47 din data de 18.11.2010,va aduc la cunostiinta ca in urma incheierii activitatii societatii,nu exista fondurile necesare pentru acordarea salariului mediu pe unitate pentru nastere copilului.mentionez ca societatea nu are contract colectiv de munca deoarece nu indeplineste conditiile minime impuse de lege pentru a fi obligatoriu contractul colectiv de munca(nr de angajati este sub cel impus de lege ca fiind obligatoriu la intocmirea contractului colectiv de munca).avand in vedere cele enumerate mai sus societate nu mai are obligativitatea legala si nici posibilitati materiale pentru a va acorda sumele solicitate.societatea in prezent nu mai are salariati si nu desfasoara activitate......citind cele de mai sus reiese ca nu-i vad dar problema mea este ca eu nu am fost instiintata ca societatea la care am lucrat si-a inchis activitatea...nici macar la sfarsitul lunii noiembrie cand mi-au eliberat actele pentru intocmirea dosarului pentru ingrijire copil,cartea de munca fiindu-mi suspendata cu data de 01.12.2010.mai am vreo sansa sa iau banii?pot da in judecata?pentru ca pana la 30.11.2010 am fost in concediu de maternitate si mi-au facut plata....va multumesc
Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 22:12, 18 Decembrie 2010
Este foarte important sa cunoasteti cu certitudine daca angajatorul dvs si-a suspendat sau intrerupt definitiv activitatea si de ce la data.
Conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Ajutorul pentru nastere se acorda din fondul de cheltuieli sociale pe baza cererii formulata de salariata, la care, aceasta trebuie sa anexeze certificatul de nastere al copilului.
Sursa:
[ link extern ]

Firma are obligatia platii acestui ajutor, in baza cererii depuse, indiferent de fondul existent sau disponibil, daca nu vrea sa fie actionata in judecata.
Asadar, mult succes pentru revendicarea si obtinerea efectiva a acestui drept al dvs... :)


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariului mediu pe unitate la nastere anamariap28 anamariap28 conf CCM(contract colectiv de munca) la nivel national , fiecare angajata are dreptul la un salariu mediu pe unitate la nasterea fiecarui copil.Am depus ... (vezi toată discuția)
Salar compensator fara contract colectiv Lioness Lioness Buna ziua. Recent am incheiat activitatea la o societate comerciala si contractul de munca a fost desfacut cu art 65. Angajatorul refuza sa imi acorde un ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie nastere copil conf contr colectiv munca la nivel national ametist ametist Speta: \"am o intrebare intrebatoare am o salariata care a lucrat 10 luni si apoi a nascut nu poate beneficia de conc pentru cresterea copilului pana la 2 ... (vezi toată discuția)