avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune. Ajutati-ma va rog.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune. Ajutati-ma va rog.

In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, apartament in care eu am locuit pana acum cu tata si cu mama mea bolnava care nu poate vorbi sau merge, nefiind in deplinatatea facultatilor mentale. Fratele meu a locuit in tot acest timp in celalalt apartament care era pe numele tatalui, necontribuind efectiv la intretinerea mamei. Acum insa s-a mutat in apartamentul pe care este proprietar, sustinand sus si tare ca va avea el grija acum de mama si amenintandu-ma ca imi va luat tot.
Din cate am citit pe acest forum in termen de 6 luni trebuie sa ma duc la notar sa depun o declaratie de acceptare a succesiunii (nu tin neaparat ca partajul sa se faca acum) Ce se va intampla dupa ce voi depune aceasta declaratie, fratele meu va fi instiintat cumva? Nu stiu daca el a depus acum aceasta declaratie, insa daca nu o va depune tot isi va mai putea cere partea din celalalt apartament?
Eu mai am vreun drept asupra apartamentului care a fost trecut pe numele lui? Ma poate impiedica intr-un fel sa ma mut in apartamentul aflat pe numele tatalui in care el a locuit pana acum?
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 16:10, 20 Decembrie 2010
sd2010 a scris:

Acceptarea succesiunii se referă la toate bunurile ce se vor găsi pe numele defunctului precum și la toate datoriile acestuia. Dumneavoastră e posibil să aveți cunoștință doar de un apartament aflat în proprietatea defunctului dar de fapt să fie mai multe. Prin declarație acceptați parte din toate bunurile. Sarcina dumneavoastră este ca la dezbaterea succesiunii să faceți dovada proprietății defunctului, nu când dați declarația.

Nu este obligatoriu să prezentați certificatul de deces când faceți declarația dar există notari care solicită, pentru siguranța datelor, originalul sau o copie a acestuia. La dezbaterea succesiunii e obligatoriu să prezentați originalul.

Multumesc pt raspunsurile scurte si la obiect. Acum incep sa ma lamuresc cum stau lucrurile cu aceasta declaratie de acceptare a succesiunii. Eu doar vreau sa notific ca imi doresc partea ce mi se cuvine din mostenirea tatalui, pt ca nu cumva fratele meu sa ma lase pe dinafara, urmand ca dezbaterea succesiunii sa se faca la o data ulterioara atunci cand el (sau eu) va solicita impartirea bunurilor.
sub ce forma i-a trecut apartamentul pe numele fratelui? ca daca e donatie puteti solicita revocarea acesteia. mergeti si solicitati deschiderea succesiunii dupa tatal dvs.
athe a scris:

sub ce forma i-a trecut apartamentul pe numele fratelui? ca daca e donatie puteti solicita revocarea acesteia. mergeti si solicitati deschiderea succesiunii dupa tatal dvs.

Deschiderea succesiunii are loc prin moarte.Dezbaterea , respectiv iesirea din indiviziune, sunt proceduri deschise , intr-adevar, de catre mostenitori.

1. mergeti la un notar din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului si dati declaratie de acceptare a succesiunii.
daca nu veti da aceasta declaratie in termenul de 6 luni, iar fratele va accepta succesiunea in termenul legal, poate sa ceara decaderea dvs. din dreptul de a succede , intrucat nu v-ati exprimat optiunea succesorala in termenul legal.
deci este in avantajul dvs. sa faceti acest lucru.
daca nu aveti certificatul de deces in original, puteti obtine un duplicat al acestuia.
2. ulterior, daca nu va veti intelege cu fratele dvs., puteti sa investiti instanta cu actiunea avand ca ob. partajul succesoral.
3. referitor la cele doua imobile, se pot face demersuri pentru a afla daca unul dintre ele este intabulat sau nu pe numele fratelui dvs.
4. in functie de tipul de act prin care imobilul a fost instrainat catre fratele dvs. se va putea cere sau nu reductiunea liberalitatii in instanta.
sunt multe de discutat ..
roxanel a scris:

1. mergeti la un notar din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului si dati declaratie de acceptare a succesiunii.

Declaraţia poate fi făcută la orice birou notarial din ţară şi nu numai. Nu eşti restricţionat decât pentru dezbaterea succesiunii la un birou notarial cu competenţă teritorială pentru această procedură.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea unui parinte adiram adiram Buna ziua! In urma cu aproape un an de zile, mama mea a decedat. Noi am ramas 4 frati astfel eu sunt unicul copil al cuplului, fratele meu este al mamei ... (vezi toată discuția)