avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructie pe terenul altuia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructie pe terenul altuia

Buna ziua. Am o nelamurire si doresc un raspuns, va rog. Am inchiriat un teren pe care chiriasul a construit un magazin. Am auzit unele zvonuri cum cladirea ar lua terenul (sau invers) dupa o anumita perioada. Este adevarat? Si daca da care din variante? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: isabelap , utilizator 15:16, 22 Decembrie 2010
Conform Codului civil, prin accesiunea imobiliara artificiala, proprietarul terenului devine si proprietarul constructiilor de deasupra; exista autorizatie de constructie pentru acel magazin? Daca este doar o constructie provizorie, ea poate fi ridicata de chirias la sfarsitul perioadei de inchiriere, urmand sa va redea terenul liber de orice constructii...
In temeiul accesiunii, proprietarul terenului este si proprietarul lucrarilor si este obligat la plata unei despagubiri catre constructor.

Se face diferenta daca este de buna sau de rea credinta constructorul. In cazul de fata constructorul este de rea credinta, proprietarul poate opta intre a pastra lucrarile cu obligatia de a-l dezdauna pe constructor sau posibilitatea de a-l obliga pe constructorul de rea-credinta sa procedeze la desfiintarea sau ridicarea constructiei respective, pe propria lui cheltuiala, si de a pretinde daune-interese, daca a suferit un prejudiciu, in conditiile raspunderii civile delictuale.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
isabelap, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate teren cristina1712ct cristina1712ct Buna ziua, Daca pe terenul meu agricol proprietate o persoana si-a pus o cultura abuziv si refuza orice intelegere , care pot fi (exista) consecintele ... (vezi toată discuția)
Tulburarea de posesie csty csty o persoana detine titlu de proprietate asupra unui teren,dar fara sa stie amplasamentul si fara sa se foloseasca de el.O alta persoana constuieste un imobil pe ... (vezi toată discuția)
Drept de retentie jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! Vreau sa va consult in urmatoarea problema: in situatia in care un constructor ce se pretinde a fi de buna credinta a construit pe terenul altuia ... (vezi toată discuția)