avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imputernicire Spania
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imputernicire Spania

am o imputernicire emisa de un notar din Spania prin care sunt mandatat de un tert sa efectuez vanzarea unui imobil. Am tradus acest document si am autentificat la notar semnatura traducatorului. Pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare a imobilului trebuie sa prezint imputernicirea emisa in Spania cu apostila de rigoare sau e suficienta autentificarea de catre notarul spaniol? Este Romania semnatara a vreunei Conventii cu Spania de scutire de apostilare (as dori prevederi legale in acest sens)?
Trebuie sa prezint la notar la incheierea contractului de v-c imputernicirea cu apostila? Are notarul vreo obligatie cu privire la efectuarea de verificari legate de autenticitatea actului pe care urmeaza sa il prezint (as dori prevederi legale in acest sens)?
Cel mai recent răspuns: lucianlaw , utilizator 23:17, 23 Decembrie 2010
Trebuie sa prezentati si imputernicire legalizata si apostilata in Romania,in limba romana.
Notarul roman ,nu este obligat sa cunoasca limba spaniola sau alta limba,pe langa faptul ca aceasta reprezinta o obligativitate
Exista 2 tipuri de Legalizare:

1. Conventia de la Haga, 5 octubre de 1961
Aceasta Conventie suprima obligatia de legalizare a documentelor publice straine emise in tarile semnatare a Conventiei (BOE. núm. 229, de 25.09.1978, núm. 248, de 17.10.78 y núm. 226, de 20.09.84).
2. Legalizare diplomatica pentru tarile care nu fac parte din Conventie



Statele care fac parte din Conventie:
Alemania Andorra Antigua y Barbuda Argentina Armenia Australia Austria Azerbaiyán Bahamas Barbados Belarús Bélgica Belice Bosnia Herzegovina Botswana Brunei Darussalam Bulgaria Chipre Colombia Cook, Islas Croacia Dominica Ecuador El Salvador Eslovenia España Estados Unidos de América Estonia Fidji Finlandia Francia Granada Grecia Honduras Hong-Kong Hungría Irlanda Islandia Israel Italia Japón Kazajstán Lesotho Letonia Liberia Liechtenstein Lituania Luxemburgo Macao Macedonia Malawi Malta Marshall Islas Mauricio Isla México Mónaco Montenegro Namibia Niue Isla Noruega Nueva Zelanda Países Bajos (*) Panamá Polonia Portugal (*) Reino Unido (*) República Checa República Eslovaca Rumanía Rusia, Federación de Samoa San Cristóbal y Nieves San Marino San Vicente y las Granadinas Santa Lucía Serbia Seychelles Islas Sudáfrica Suecia Suiza Suriname Swazilandia Tonga Trinidad y Tobago Turquía Ucrania Venezuela

In cazul dumneavoastra, in momentul in care s-a elaborat documentul la notarul din Spania, trebuia si apostillat ( o zi) dupa care in Romania - tradus de un traducator autorizat(jurado) si legalizat la notar,( de fapt, notarul legalizeaza traducerea) ;
ca o paranteza, nu mi se pare firesc ca un traducator autorizat sa mai fie inca o data" legalizat " de notar, atunci, de ce mai este autorizat?

succes!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Marius Cocean, Consilier juridic
[ link extern ]
Spania este semnatară a convenției de la Haga. Pentru ca actele eliberate de notarii din Spania, și nu numai de notari, să fie valabile pe teritoriul României este obligatorie aplicarea apostilei pe actul spaniol original. Ca să ocoliți procedura apostilării și ulterior traducerii și legalizării traducerii în România, puteți solicita autentificarea procurii la consulat sau ambasadă. Foarte important este ca în cuprinsul procurii să identificați corect imobilul ce urmează să se vândă, respectiv să scrieți numerele de carte funciară și topograficul/cadastralul.
multumesc pentru raspunsuri. Totusi, daca notarul roman a incheiat contractul de transfer al proprietatii in baza imputernicirii notariale emise in Spania si pe care nu a fost aplicata apostila, exista vreo raspundere de orice natura pentru acest notar? Exista vreo prevedere legala prin care notarul roman sa fie obligat sa solicite persoanei in cauza apostilarea imputernicirii (cu exceptia art. 3 din Conventia de la Haga)?
obligatoriu trebuie sa prezentati si procura in original.

Alte discuții în legătură

Procura spania meteorarlg meteorarlg Bun gasit. Sora mea care este rezident in Spania i-a facut o procura generala mamei care locueste in Romania. Pentru a putea fi folosita trebuie sa contina ... (vezi toată discuția)
Apostila pe procura? stelianacorla stelianacorla Buna seara, fiul meu a facut o procura legalizata la un notar in Germania pt. ca eu sa-i pot preschimba in RO certificatul de nastere vechi cu formatul nou ... (vezi toată discuția)
Traducerea si legalizarea actelor in strainatate Justitiarul711 Justitiarul711 Este adevarat ca actele(imputernicirile notariale/declaratiile pe proprie raspundere date la un notar din strainatate care are Apostila de la Haga) traduse si ... (vezi toată discuția)