avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general factura pentru o persoana fizica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

factura pentru o persoana fizica

sunt P.F.A. in agricultura (grau ,porumb, florea-soarelui) si principali clienti sunt firme dar a aprut cineva care a venit sa cumpere ca persoana fizica oferind un pret bun si am taiat factura si chitanta , nu am casa de marcat.
o sa am probleme ca am taiat factura pe persoana fizica.
Cel mai recent răspuns: iubestedariarta , utilizator 22:44, 23 Decembrie 2010
Daca nu aveti casa de marcat, ca sa evitati problemele, incasati prin cont !!!Factura se elibereaza si persoanelor fizice, la cererea acestora. Singura problema este cu valoarea marfii incasata, ............
tarcomnicu teodor aurelian a scris:

sunt P.F.A. in agricultura (grau ,porumb, florea-soarelui) si principali clienti sunt firme dar a aprut cineva care a venit sa cumpere ca persoana fizica oferind un pret bun si am taiat factura si chitanta , nu am casa de marcat.
o sa am probleme ca am taiat factura pe persoana fizica.


comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii
agricoli individuali in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice
autorizate, livrarile de bunuri efectuate prin automatele
comerciale, precum si activitatile de jocuri de noroc desfasurat
cu mijloace tehnice de joc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor
de bancomate sau monede;

Legea nr. 264 din 7 noiembrie 2008, publicata in M.Of. nr. 767 din 14 noiembrie 2008 introduce trei modificari aduse O.U.G nr. 28/1999, asupra carora nu insist deoarece nu face obiectul intrebarii d-voastra.
Prin Normele de aplicare a O.U.G. nr. 28/ 1999, aprobate prin H.G. nr. 479/2003, republicata in M.Of. nr. 348 din 25 aprilie 2005, la articolul 4, se face precizarea ca nu este obligatorie utilizarea casei de marcat de catre firmele care nu desfasoara permanent activitati de vanzare cu amanuntul:
„In sensul ordonantei de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent. Nu intra in aceasta categorie eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii direct catre persoane fizice efectuate intamplator de catre agentii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.“
Deci, aceasta este prevederea legala in baza careia nu poate fi considerata contraventie si nu trebuie sanctionata o firma cu obiect de activitate de productie in situatia in care aceasta vinde ocazional unor persoane fizice fie produsele sale, fie activele imobilizate sau activele circulante din patrimoniu.
Exceptiile de la obligativitatea utilizarii aparatelor electronice de marcat fiscale sunt reglementatede OUG in functie de natura activitatilor desfasurate de firmele care efectueaza atat livrari de bunuri cu amanuntul, cat si prestari de servicii direct catre populatie.
Aceste activitati sunt:
1) comertul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de catre producatorii agricoli individuali detinatori de autorizatie in piete, targuri, oboare sau in alte locuri publice autorizate;
2) livrarile de bunuri efectuate prin automatele comerciale;
3) schimbul valutar efectuat prin automatele de schimb valutar;
4) serviciile de parcari auto a caror contravaloare se incaseaza prin automate;
5) operatiunile de schimb valutar efectuate prin punctele de schimb valutar din incinta institutiilor de credit si care apartin acestora.. (Aici nu se incadreaza activitatea de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice efectuate de punctele de schimb valutar care nu apartin institutiilor bancare).
6) activitatile de jocuri de noroc desfasurate cu mijloace tehnice de joc ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede;
7) serviciile de alimentatie publica efectuate in mijloace de transport public de calatori;
8) vanzarea de ziare si reviste prin distribuitori specializati;
9) transportul public de calatori (inclusiv metroul) pe baza de bilete sau abonamente tiparite;
10) activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite, respectiv bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;
11) activitatile de asigurari si ale caselor de pensii;
12) activitatile de intermedieri financiare, inclusiv activitatile auxiliare acestora;
13) activitatile desfasurate ca profesii libere;
14) vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult;
15) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori si prin corespondenta. (Aici nu se incadreaza livrarile de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si firme de alimentatie publica, pe baza de comanda.)
16) serviciile de instalatii, reparatii si intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
17) vanzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de catre agentiile de turism;
18) furnizarea energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
19) efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte;
20) serviciile medicale cu plata prestate la domiciliul sau la locul de munca al clientului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat daca lucrez cu factura si chitanta? mara197014 mara197014 Am deschis o Agentie de plasare a fortei de munca in strainatate(mediez forta de munca pt ingrijitori batrani si baby sitter pt Italia).Mi-am propus sa lucrez ... (vezi toată discuția)
Se poate si fara bon fiscal? Faneegean Faneegean Care sunt produsele,pachetele de produse (daca acestea exista,e un lucru important pentru ca s-ar putea sa nu existe ) pentru care un agent de vanzari ... (vezi toată discuția)
Cand e nevoie de casa de marcat? roxaneagu roxaneagu Sunt o firma de traduceri. Am un client, persoana fizica si am incheiat cu acesta un contract de prestari servicii. El imi livreaza banii prin transfer bancar ... (vezi toată discuția)