avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza Cheltuielile pe Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza Cheltuielile pe Cota parte indiviza

va intreb deoarece nu inteleg daca administratorul calculeaza corect aceste cheltuieli.
Am un apartament de 86mp.CPI este de 5,3.
Administratorul calculeaza astfel:
15,18ron(salar femeie de servici+salar adm.bloc)inmultit cu 5,3(CPI)=80,47 ron
Aceasta suma este platita de fiecare apartament in functie de CPI.
Calculul este normal?
Nu ar trebui sa platim doar acei 15,18 ron de apartament?

Sper ca am explicat destul de clar
Ultima modificare: Joi, 23 Decembrie 2010
Braduta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:01, 20 Noiembrie 2019
Salariul administratorului, ca salariul oricarui angajat, se stabileste prin contractul induvidual de munca prin negociere intre comitetul executiv condus de presedintele asociatiei, pe de o parte, si administrator, pe de alta parte, si nu se calculeaza in functie de cota indiviza, numar de persoane...
Repartizarea tuturor cheltuirlilor cu salariile, indemnizatiile, impozitele si contributiile aferente acestora, sa le spunem pe scurt "cheltuieli de personal" sau "cheltuieli salariale" se repartizeaza in cadrul asociatiei pe cota parte indiviza.
Baza legala a repartizarii pe cota indiviza este HG 1588/2007.
SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2010
Adriantot, moderator
Buna ziua, nu am inteles ce este acest cpi, salariul femeii de serviciu plus salariul administratorului inmultit cu..?
Si inca o chestie.. Dupa cpi, apare consumul pentru apa, canal,etc, urmat de presedinte, administrator, curățenie... De cate ori le plătesc?? Mulțumesc...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Aceste intrebari (unele sunt chestii...) ar trebui clarificate la sediul as. proprietari - cred ca o sa gasiti pe cineva acolo sa va ajute.
Iata ce inseamna acest cpi - in traducere libera - cota-parte indiviza de proprietate;
De unde provine?
Stim cu totii ca fiecare locuinta (la bloc) este caracterizata prin suprafata utila (SU), fiind inscrisa clar in documentul de proprietate al fiecarui proprietar; o sa observati ca pe listele de plata aceasta suprafata utila are o rubrica proprie, dar in locul acesteeia poate sa apara acel cpi:
Asadar, prin adunarea tuturor suprafetelor utile dintr-o scara de bloc (20 locuinte) , rezulta SU totala, de 789.81 mp (este un exemplu real)
In acea scara de bloc, avem trei feluri de locuinte:
- 5 apartamente cu 1 camera si SU de 25.71 mp;
- 7 apartamente cu 2 camere si SU de 38.10 mp;
- 8 apartamente cu 3 camere si SU de 49.32 mp;

Cum se calculeaza cpi ?
SU a unei locuinte se imparte la SUtotala si se inmulteste cu 100, astfel ca rezulta ca:
- apartamentele cu o camera vor avea cpi-ul de 3,2548 %;
- apartamentele cu 2 camere vor avea cpi-ul de 4.8239 %;
- apartamentele cu 3 camere vor avea cpi-ul de 6,2445 %;

Aici trebuie amintit ca suma procentelor rezultate la toate locuintele dintr-o scara, trebuie sa fie egala cu 100,00%;
Daca aceasta suma nu este 100, atunci se va proceda la o verificare a SU a fiecarui apartament si se va reface calculul. Faza este ca, de obicei, una este prevazut in acte si alta este pe "teren", dar diferente mari nu o sa gasiti.... Dar tot de obicei, apartamentele de acelasi tip (acelasi nr. de camere) situate unele sub altele, sunt considerate a avea aceeasi cpi.
Mai observati ca daca adunam procente de mai sus - corespunzator fiecari grupe de apartamente, rezulta suma de 99,9973%, ceea ce zicem noi, este f. bine.
La asociatia noastra se lucreaza cu SU, ceea ce inseamna, de fapt acelasi lucru.
Celelalte neclaritati le putem discuta separat, astfel ca in final sa intelegeti exact ceea ce va intereseaza.
Oricum, daca vreti sa fiti la curent cu aceste probleme, puteti lectura prev. L 196/2018 - adica legea care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari in RO.

Stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)
Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)