avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte vatamata si civila ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte vatamata si civila ?

In timpul anchetei penale de 6 luni ,nu exista nici-o declaratie ,pretentie din partea sotiei victimei. La a treia infatisare in instanta se constituie ca parte civila , dar declaratia este la titlu redactata de parte vatamata.
Citez" Sunt sotia victimei , nu am fost chemata la parchet sau citata, dar aveam cunostinta de proces. Ma constitui ca parte civila pe suma de .. daune morale etc.
Anterior am pus o intrebare in legatura cu constituirea ca parte civila si am inteles ca dupa prezentarea acuzatiilor in instanta nu se mai poate.
Dar ca parte vatamata se poate constitui si civila dupa 1 an si 10 luni?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: marianaragalie , utilizator 17:22, 28 Decembrie 2010
Art. 15 c.proc.pen.
Constituirea ca parte civilă
Persoana vătămată se poate constitui parte civilă în contra învinuitului sau inculpatului şi persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
Calitatea de parte civilă a persoanei care a suferit o vătămare prin infracţiune nu înlătură dreptul acestei persoane de a participa în calitate de parte vătămată în aceeaşi cauză.
Acţiunea civilă este scutită de taxa de timbru.

Art. 76: Explicatii prealabile
(1) Organul de urmarire penala sau instanta de judecata are obligatia sa cheme, spre a fi ascultate, persoana care a suferit o vatamare prin infractiune, precum si persoana civilmente responsabila.

(2) Inainte de ascultare, persoanei vatamate i se pune in vedere ca poate participa in proces ca parte vatamata, iar daca a suferit o paguba materiala sau o dauna morala, ca se poate constitui parte civila. De asemenea, i se atrage atentia ca declaratia de participare in proces ca parte vatamata sau de constituire ca parte civila se poate face in tot cursul urmaririi penale, iar in fata primei instante de judecata, pana la citirea actului de sesizare.
Ultima modificare: Duminică, 26 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Trebuie verificate conditiile in care s-a facut acest lucru din lecturarea actelor si lucrarilor dosarului.
In situatia in care s-a comis o astfel de greseala,probabil ca va exista un motiv de a ataca sentinta.
Pe de alta parte,chiar daca partea vatamata s-a constituit parte civila cu incalcarea prevederilor mentionate,dreptul acesteia de a va actiona in judecata,in civil, in pretentii exista in continuare,daca nu a intervenit prescriptia
Totusi e judecator si trebuie sa citeasca cu atentie si sa nu greseasca, eu trebuie sa apel .
Multumesc
Sarbatori fericite tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen constituire parte civila marianaragalie marianaragalie Va rog sa ma ajutati cu art din CPP in care se precizeaza termenul in care intru-un dosar penal o persoana se poate constitui parte civila. Multumesc (vezi toată discuția)
Parte civila intr-un proces penal lotica lotica Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti ce inseamna sa te constitui parte civila intr-un proces penal.Care este baza legala? (vezi toată discuția)
Punerea in miscare a actiunii penale fata de un politist bukinst bukinst Referitor la punerea in miscare a actiunii penale fata de un politist, partea vatamata care a facut plangerea prealabila 1.Poate face o cerere pentru daune ... (vezi toată discuția)