avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... nelamurit
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

nelamurit

Am mai postat aceasta intrebare si nu am fost lamurit asa co o postez din nou.
Problema este daca veteranii sunt sau nu scutiti de plata impozitelor si taxelor locale si la terenul aranbil de pana la 5 ha.
Asa ca argumentez urmatoarele:
- legea 44/1994 actualizata spune la art. 16 litera e ca da
- codul fiscal spune ca nu art. 284 alin. 6 si 7.
Pentru aceasta pun si cele doua articole poate i-mi spune si mie cineva cum e corect.
Legea 44/1994:
ART. 16
Veteranii de razboi si vaduvele de razboi beneficiaza si de urmatoarele drepturi:
.........................
e) scutirea de plata impozitelor si taxelor locale, precum si de plata impozitului corespunzator pentru terenurile arabile in suprafata de pana la 5 ha. Aceste scutiri se aplica si vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;
-------------
Lit. e) a art. 16 a fost modificata de pct. 6 al art. I din LEGEA nr. 303 din 13 noiembrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 785 din 20 noiembrie 2007.
........................................
Codul fiscal zice:
ART. 284
(1) Impozitul pe cládiri, impozitul pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor çi autorizaéiilor, precum çi alte taxe prevázute la art. 282 çi art. 283 nu se aplicá pentru:
a) veteranii de rázboi;
b) persoanele fizice prevázute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratá cu ãncepere de la 6 martie 1945, precum çi celor deportate ãn stráinátate ori constituite ãn prizonieri, republicat, cu modificárile çi completárile ulterioare, precum çi ãn alte legi.
(2) Persoanele prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si art. 4 alin. (1) din Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 nr. 341/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 654 din 20 iulie 2004, nu datoreaza:
a) impozitul pe cladiri pentru locuinta situata la adresa de domiciliu;
b) impozitul pe teren aferent cladirii prevazute la lit. a);
c) impozitul pe mijloacele de transport aferent unui singur autoturism tip hycomat sau a unui mototriciclu.
(3) Impozitul pe cladiri si impozitul pe teren nu se aplica vaduvelor de razboi si vaduvelor veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit.
(4) Impozitul pe cládiri, impozitul pe teren çi taxa pentru eliberarea unei autorizaéii pentru desfáçurarea unei activitáéi economice nu se datoreazá de cátre persoanele cu handicap grav sau accentuat çi de persoanele ãncadrate ãn gradul I de invaliditate.
(5) ân cazul unei cládiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deéinut ãn comun de o persoaná fizicá prevázutá la alin. (1), (2), (3) sau (4), scutirea fiscalá se aplicá integral pentru proprietáéile deéinute ãn comun de soéi.
(6) Scutirea de la plata impozitului pe cládiri se aplicá doar cládirii folosite ca domiciliu de persoanele fizice prevázute la alin. (1), (2), (3) sau (4).
(7) Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplicá doar terenului aferent cládirii utilizate ca domiciliu de persoanele fizice prevázute la alin. (1), (2), (3) sau (4).
(7^1) Scutirea de la plata taxei asupra mijloacelor de transport se aplicá doar pentru un singur mijloc de transport, la alegerea persoanelor fizice prevázute la alin. (1) çi (2).
..........................................
Deci codul fiscal spune la alin 6 si 7 clar la ce sunt scutiti, cum ramane cu legea 44/1994 ?????????????



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:21, 21 Martie 2008
Legea 44 prevede ca aceasta categorie este scutita de orice fel de impozit, dar Codul fiscal nu-i scuteste decat de impozitul pentru casa si terenul aferent acesteia.
Legea 44 si codul fiscal se bat cap in cap. :hammer: Legea zice ca sunt scutiti de toate impozitele, iar codul fiscal zice ca doar de o parte din ele.
Cred ca trebuie sa va interesati la Primaria sau Consiliul Local de care apartineti. Ei poate au adoptat o hotarare in acest sens, asa cum s-a facut in alte localitati din tara.
Din impozitele catorva bieti veterani sau vaduve de razboi dintr-o comuna nu stiu daca faci bani de salarii nici pentru o luna. Atata vreme cat in unele comune nu s-au perceput acesti bani, cred ca totul tine, pana la urma de omenia primarului si a consilierilor locali

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vaduvele de veterani de razboi si taxele suporteru suporteru Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti si mie paragraful de lege care stipuleaza daca vaduvele de veteran de razboi sunt scutite sau nu de plata taxelor penbtru ca ... (vezi toată discuția)
Scutire pt terenuri arabile 5 ha veterani Violeta Berbece Violeta Berbece Punctul 6 din lg 303/13.07.2007, publicata in MO 785/20.11.2007, privind modificarea si completarea legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, prevede la ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit veteran de razboi Aurelian Gherasim Aurelian Gherasim Sunt vaduva de veteran de razboi, sunt scutita de ipozit in localitatea de domiciliu sau si in alta localitate unde am terenuri extravilane? (vezi toată discuția)