avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu odihna
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu odihna

Pentru un salariat care nu si-a efectuat integral concediul de odihna, trebuie sa figureze cu acesta efectuat , tinand cont ca compensarea in bani nu este posibila?
Cum procedez in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 20:57, 20 Ianuarie 2011
Dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariatilor. Acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntări saulimitări.
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
Durata efectivă a concediului de odihnă se stabileşte prin contractul colectiv de muncă, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proportional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
Prin exceptie, efectuarea concediului de odihnă în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă. Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariatilor care, într-un an calendaristic, nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Salariatii care lucrează în conditii grele, vătămătoare sau periculoase, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel putin 3 zile lucrătoare.
Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentantilor salariatilor pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediuluinde odihnă sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
În cadrul perioadelor de concediu stabilite prin programări, salariatul poate solicita efectuarea concediului de odihnă cu cel putin 60 de zile anterior executării acestuia.
În cazul în care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea, astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel putin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioadele în care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu a putut fi efectuat.
Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mică decât valoarea totală a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivă.
Indemnizatia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care se efectueaza concediul de odihna, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Indemnizatia de concediu de odihnă se plăteşte cu cel putin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.

Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă, în caz de fortă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului. În acest caz, angajatorul are obligatia: - - de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare revenirii la locul de muncă, precum şi
- eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern.
am si eu o intrebare: daca intru in concediu prenatal din 15 febriarie 2011 (urmand sa nasc in prima jumatate a lunii aprilie, dupa care continui cu postnatal si intru in CIC un an sau 2), cat concediu de odihna mi se cuvine in 2011?
Colega mea de mai sus a cam spus tot ce trebuie spus.
Pai aferent anului 2011 o sa aveti dreptul doar pana la intrarea in concediu de sarcina si leuzie, adica pe o luna si jumatate.
Puteti sa il luati inainte de a intra in concediu de sarcina si leuzie sau dupa intoarcerea din crestere copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul luckyan86 luckyan86 salut!lucrez de 3 ani ca bucatar la un restaurant,in acesti 3 ani nu am avut nici un concediu de odihna,nu am primit nici un leu in plus pentru ca am venit in ... (vezi toată discuția)
Concediu neefectuat, angajatorul nu aproba efectuarea sa ionika ionika salutare si bine v-am gasit problema sta asa: prin natura muncii mele, fac parte dintr-o echipa restransa si lucram pe sezoane, adica nu ne putem lua zile ... (vezi toată discuția)
Co pentru gravide mitospitea mitospitea LA CAT CONCEDIU DE ODIHNA AM DREPTUL DACA NASC IN JUR DE 3 NOIEMBRIE? IN CONTRACT SCRIE CA AM DREPTUL LA 21 DE ZILE PE AN. POT SA LE IAU PE TOATE? SAU DOAR ... (vezi toată discuția)