avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor

Buna ziua. Unchiul meu a fost omorat de curand, de doi oameni, un adult si un minor. L-au urmarit pana acasa si au inceput sa-l bata, sarind cu picioarelt pe piept, rupandu-i coastele pe ambele parti, organele interne fiind distruse, apoi l-a sugrumat cu talpa piciorului, omorandu-l. Ca sa scape de cadavru, l-a aruncat in rau. Baietii au fost prinsi, si-au recunoscut fapta si acum sunt acuzati de omor calificat. pe certificatul medico-legal s-a trecut omro prin agresiune. Cei doi vor fii acuzati de omor calificat, iar dupa vreo 10 ani vor fii liberi. Pot face ceva pentru a schimba incadrarea juridica la omor deosebit de grav? Trebuie sa participe cineva din partea unchiului meu la proces?
Va rog ajutati-ma!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:24, 5 Aprilie 2008
Sigur ca poate participa la proces "cineva" din partea unchiului! Acel "cineva" trebuie sa faca dovada ca are calitate de mostenitor al unchiului dvs. Pentru a schimba incadrarea juridica este absolut obligatoriu sa participe la proces si sa formuleze cereri in acest sens; indicat ar fi ca persoana respectiva sa fie asistata de un avocat.
Pe ce baza sa fac cererea? Singuar sansa pt a schimba incadrarea este ca in certificatul sa precizeze faptul ca a fost omorat prin cruzimi.
Încadrarea juridică a faptei constituie stabilirea temeiului juridic al răspunderii penale şi, totodată, a felului şi limitelor pedepsei aplicabile. Având în vedere consecinţele pe care le poate avea schimbarea încadrării juridice, legea de procedură penală prevede că, în faţa primei instanţe, această schimbare nu poate avea loc decât în anumite condiţii, a căror îndeplinire constituie o garanţie atât a dreptului la apărare al părţilor şi, în primul rând, al inculpatului, cât şi a soluţionării corecte a cauzei.
Aceste condiţii sunt prevăzute în art. 334 C. proc. pen. şi se referă la obligaţia instanţei de a pune în discuţia părţilor noua încadrare, procurorul şi părţile urmând să-şi expună concluziile cu privire la necesitatea şi la temeiurile schimbării încadrării juridice, însăşi instanţa fiind datoare să atragă atenţia asupra consecinţelor acestei schimbări şi să explice drepturile inculpatului, şi anume dreptul de a cere lăsarea cauzei mai la urmă sau amânarea judecăţii, pentru a-şi pregăti apărarea în raport cu noua încadrare.

Daca considerati ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de omor deosebit de grav savarsit prin cruzimi, depuneti o cerere in fata instantei prin care solicitati schimbarea incadrarii juridice de la omor calificat la omor deosebit de grav.
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu stiu daca persoana care intreaba stie ce inseamna schimbarea de incadrare, pana cand are dreptul sa faca aceasta cerere, si asa mai departe. pedeapsa de 10 ani despre care face vorbire izabela este minimul pentru omorul simplu. din descrierea starii de fapt, rezulta fara putinta de tagada ca victima a fost chinuita. in aceasta situatie, se poate solicita schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea pentru care a fost trimis in judecata (omor calificat) in infractiunea prev. de art.174-176 lit.a C.pen. Si instanta de judecata, in virtutea rolului activ si in baza probelor administrate, poate pune in discutie, din oficiu, schimbarea de incadrare. Cu privire la omorul savarsit prin cruzimi, este important sa fie dovedit faptul ca victima a murit in chinuri. Si cred ca asa au stat lucrurile. Pentru omorul savarsit prin cruzimi, pedeapsa este detentiunea pe viata sau de la 15-la 25 ani. Luati un avocat bun si...Doamne ajuta!
cand spunem ca iese dupa 10 ani nu ma referam ca atat primeste, ci la faptul ca iese din inchisoare dupa 10 ani. stiu cat sunt pedepsele pentru omucideri. multumesc oricum de sfaturi.
Inca ceva: la minori li se injumatateste pedeapsa?
Faptul ca infractiunea a fost savarsita de un recidivist impreuna cu un minor nu costituie circumstanta agravanta?

Alte discuții în legătură

Concurs sau infractiune unica? law_and_order law_and_order Buna seara! am si eu o intrebare: daca o persoana savarseste o fapta care intruneste atat o circumstanta de la omor calificat cat si una de la omor deosebit de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la calculul termenelor de prescriptie a raspunderii ... Mihail Adrian Mihail Adrian Buna ziua! La calculul termenelor de prescriptie a raspunderii penale se iau in calcul limitele pedepsei majorate ca urmare a unei circumstante ... (vezi toată discuția)
Dacă o acroșare rutieră a fost cercetată ca tentativă de ... Tracul Tracul Dacă o acroșare rutieră a fost cercetată ca tentativă de omor însă după efectuarea unei expertize încadrarea juridică s-a schimbat doar la ... (vezi toată discuția)