avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare act notarial!?!?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare act notarial!?!?

Buna seara
Sotia decedeaza si raman mostenitori sotul supravetuitor si fiica (care nu este trecuta pe numele lui)
Fiica merge cu tatal vitreg la notar sa dezbata mostenirea dupa mama decedata , normal ii revine 3/8 din masa succesorala. Masa succesorala este compusa dintru-un imobil si 600 mp teren. Fiica vrea sa faca acte de v-c fiului ei, dar tatal vitreg (bunicul) nu vrea sa faca impartirea.
Se poate anula (prin instanta) un partaj succesoral facut la notar, intrucat fiica mostenitoare considera ca sumele (metrii patrati ) nu corespund cu realitatea? Chiar daca acest act a fost semnat? Inainte de dezbaterea mostenirii a fost o intelegere “verbala” ca atat bunicul cat si mama sa faca acte nepotului.
Greseala in actul de la notar este ca notarul a pus la masa succesorala si 300 mp teren obtinuti de mama decedata mostenire de la tatal ei (printr-o sentinta civila de partaj succesoral). Trebuiau la masa succesorala sa fie doar 300 mp si imobilul.
Fiica nu mosteneste direct de la mama decedata o mostenire care e obtinuta de la tatal ei (chiar daca era casatorita)?
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: laura_lupu2002 , utilizator 22:01, 24 Martie 2008
Nu prea inteleg.

In masa succesorala se includ TOATE bunurile proprietatea defunctului, indiferent cum si de la cine le-a dobandit. Daca defuncta avea 300 mp dintr-un teren, in baza unei sentinte civile de partaj, evident ca acesta (sau si acesta) suprafata de teren intra in masa succesorala a defunctei (alaturi de celelalte bunuri ale sale) si se transmite mai departe mostenitorilor ei, intre care si sotul supravietuitor (al doilea sot aici).

Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2008
romascanu, moderator
Masa succesorala cuprinde , asa cum s-a mai spus, toate bunurile proprietatea defunctului (bunuri proprii si bunuri comune).
In masa succesorala intra si cei 300 mp obtinuti de mama dvs printr-o sentinta de partaj succesoral. Probabil nu sunteti multumita cu cotele ce v-au revenit din masa succesorala sau cum a impatit notarul acei 600 mp.
Sotul supravietuitor primeste o cota de 1/4 , iar copii o cota de 3/4.
Daca masa succesorala cuprinde numai bunuri comune cotele de mai sus se raporteaza la cota de 1/2 ce apartinea masei dvs.

Cred ca ar fi indicat ca Laura sa ne indice in primul rand de unde provin toate bunurile ramase mostenire de la mama ei si cum au fost impartite acestea de notar, dupa care ii putem spune exact care e situatia. Altfel mergem numai pe supozitii:-/
Corect!
Plus ca nu inteleg ce anume s-a gresit: in masa succesorala, in cotele stabilite??? :-/ Pentru ca apare ca laura_lupu2002 a scris:
Greseala in actul de la notar este ca notarul a pus la masa succesorala si 300 mp teren obtinuti de mama decedata mostenire de la tatal ei (printr-o sentinta civila de partaj succesoral). Trebuiau la masa succesorala sa fie doar 300 mp si imobilul.

Deci, trebuia sa fie trecuti 300 de metri si au fost trecuti. Unde e buba exact?
:-/
O luam cronologic. si cu metrii patrati pentru a putea intelege
Strabunica, impreuna cu bunica obtin prin sentinta judecatoreasca 800 mp cota parte in indiviziune plus un imobil dupa sotul, respectiv tatal decedat, deci strabunica 500 mp (5/8) bunica 300 mp (3/8) .
strabunica vinde partea ei indiviza din cei 800 mp si imobilul bunicii (casatorita cu bunicul - ea avand o fiica din alta casatorie) .
Strabunica, impreuna cu bunicii vand 200 mp nepotului.
strabunica moare, la fel si bunica.
Bunicul mai are si el un teren mostenire de la tatal lui care nu a fost adus la masa succesorala.

La masa succesorala au fost aduse 600 mp teren + imobilul, fiica obtinind 3/4 din jumatate (3/8) = 225 mp:(

Poate gresesc, dar stiam ca fiica trebuie sa mosteneasca direct de la mama ei partea indiviza a mamei. (adica 300 mp)
credeam ca la masa succesorala ar fi trebuit sa fie 500 - 200 (vanduti) = 300 mp
deci fiica sa aiba 300 (mosteniti direct) + 3/8 din 300 (112,5) = 412,5 mp, plus acelasi calcul pt imobil
Fac precizarea ca bunica si-a dorit ca tot ce are ea sa-i ramana nepotului, crescandu-l de mic, fiindu-i ca mama, dar ea a murit subit si de aici toate complicatiile. A fost intelegere intre nepot, fiica si bunic, s-a dezbatut mostenirea cum am aratat mai sus, s-a facut cadastru la comun, urmand sa se faca actele de v-c cumparare in acelasi timp (mama - fiu, bunic - nepot). Dar...bunicul nici nu vrea sa mai auda, nu o primeste pe fiica vitrega in curte, nu recunoaste ca ar trebui fiica sa obtina ceva de la mama ei...... are ganduri de insuratoare dupa numai 2 ani, in fine... Nu au fost aduse la masa succesorala nici un bun din imobil, nici un cotet, etc, fiica crezand in tatal vitreg ca face acte dupa dezbaterea mostenirii fiului ei, (nepotului).
Ce se poate face?
Nepotul are casa pe cei 200 mp de la bunici, toate sunt la comun, apa, gaz, curent. Nu au fost trase separat pt ca trebuia facute acte nepotului, acum daca bunicul nu face acte, noi riscam sa avem in aceesi curte niste straini, nici nu -i cunoastem rudele bunicului, poate sa ne taie curentul, apa, gazul, etc...Eu sunt sotia nepotului.

Alte discuții în legătură

Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)