avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire mostenire

Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a recasatorit detine o proprietate in Bucuresti, proprietate in care el si bunica mea au locuit pana au decedat (bunica acum 2 ani, sotul ei acum 6 luni). Din a 2-a casnicie a bunicii nu au rezultat copii (bunica are 2 copii cu primul sot, tatal meu si matusa mea, iar cel de-al 2 lea sot nu are nici un copil, doar nepoti). Am doua intrebari: 1. Tatal si matusa mea au vreun drept asupra proprietatii in care bunica si sotul ei au locuit? 2. Tatal meu detine o casa, pe numele bunicului si un teren, pe numele bunicii. Nepotii bunicului vitreg au vreun drept asupra acestor bunuri?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:11, 29 Martie 2012
1. Daca acea casa este proprietatea exclusiva a sotului bunicii, tatal si matusa dvs nu au niciun drept asupra casei, intrucat acestia vin la mostenirea bunicii dvs. Cum in patrimoniul acesteia nu se afla vreun drept asupra acestei case, nu se poate transmite niciun astfel de drept la mostenitori. tatal si matusa dvs nu au vocatie succesorala la mostenirea sotului bunicii.

2. Nepotii bunicului vitreg vin la mostenirea acestuia (bunicului vitreg). Prin urmare, se pune problema cunoasterii masei succesorale a bunicului vitreg, adica daca acesta a mostenit ceva din aceste imobile.
-In ceea ce priveste casa, aceasta a intrat in masa succesorala a bunicului, ceea ce inseamna ca 1/4 din aceasta a revenit bunicii si restul copiilor (in speta tatal si matusa dvs). Mai departe, aceasta cota de 1/4 din casa intra in masa succesorala a bunicii care va fi impartita intre sotul supravietuitor si copii (tata si matusa)..
-In ceea ce priveste terenul pe numele bunicii, acesta intra in masa succesorala, iar mostenitorii acesteia sunt bunicul vitreg (in cota de 1/4) pe de o parte si tatal si matusa dvs pe de alta parte (in cota de 3/4).
Deci ceea ce mosteneste bunicul vitreg,(cota de 1/4 din teren si 1/16 din casa) revine nepotilor acestora.
1. Tatal dumneavoastra si sora sa nu au vocatie in succesiunea dupa cel de-al doilea sot al bunicii.

2. Bunica a mostenit de la primul sot cota de teren/casa ca sotie supravietuitoare. Probabil ca avea si cota ei in urma sistarii comunitatii de bunuri prin decesul sotului (daca acele bunuri erau comune). La acea cota mostenita de ea (precum si la cota ei proprie, daca exista) vin la succesiune (in urma decesului bunicii) cel de-al doilea sot si copiii bunicii. Cota culeasa de cel de-al doilea sot revine, prin mostenire legala, nepotilor acestuia.


Ups! intre timp a mai aparut un comentariu. Corect, dupa parerea mea. Daca stiam, m-as fi abtinut.

:closedtopic:
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bic bic ce cota mastenesc dintr-o locuinta daca? am calitatea de nepot,iar bunica a decedat,bunicul vrea sa se dea in intretinere la o nepoata,verisoara mea,partea ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)