avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa auto redusa pentru persoana cu handicap?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa auto redusa pentru persoana cu handicap?

Buna seara si la multi ani. Detin un automobil inscris in Italia, euro 2 si mi se pare o crima taxa auto pentru inscriere aici la noi din moment ce masina am cumparat-o de noua de acolo, eu fiind primul proprietar. Tinand cont ca am o ruda de gradul 1 cu un handicap destul de grav, ma gandeam ca trecand masina pe numele respectivului pentru a mi-o inscrie ar fi o solutie viabila. De aceea vin si va intreb pe dumneavoastra: E posbila o astfel de solutie? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Ianuarie 2011
ejneb00n, utilizator
Cel mai recent răspuns: Miliardarul , utilizator 13:08, 21 August 2018
Da este posibil .
Daca veti inmatricula masina pe numele respectivei rude care detine un certificat de membru al unei asociatiii de persoane cu handicap ,
masina este adaptata dizabilitatii respectivei persoane ,
persoana este posesoare de permis de conducere ,
si nu a mai beneficiat in ultimii 5 ani de inmatriculare cu scutire de taxa , puteti inmatricula masina complet scutita de taxa auto.
In plus puteti solicita reduceri semnificative la plata impozitului anual , si a primei de asigurare.
prodiamant a scris:

Da este posibil .
Daca veti inmatricula masina pe numele respectivei rude care detine un certificat de membru al unei asociatiii de persoane cu handicap ,
masina este adaptata dizabilitatii respectivei persoane ,
persoana este posesoare de permis de conducere ,
si nu a mai beneficiat in ultimii 5 ani de inmatriculare cu scutire de taxa , puteti inmatricula masina complet scutita de taxa auto.
In plus puteti solicita reduceri semnificative la plata impozitului anual , si a primei de asigurare.


In primul rand tin sa va multumesc pentru raspunsul promt.
Persoana in cauza nu detine permis de conducere, pentru ca are un handicap important (nu locomotor!) si legal nu ar avea dreptul. In concluzie sunt un pic nedumerit pentru ca: Daca legal nu-i acorzi dreptul unei persoane cu handicap sa obtina permisul auto, cum ii poti cere acest document cand aceasta persoana are neeaparata nevoie de acel automobil si prin lege dreptul la insotitor? Ar fi absurd.
Cat despre adaptarea masinii la tipul ce handicap al respectivului bolnav, ce ar trebui sa modific atata timp cat respectivul nu are handicap fizic grav?

Best regards.
Imi mai raspunde si mie cineva? Chiar va rog frumos, pentru ca e o problema destul de urgenta. Multumesc anticipat!
OUG 50./2008 defineste limitativ categoriile de auto scutite de la plata taxei de poluare.
Art. 3
(1) Intra sub incidenta taxei autovehiculele din categoriile M1-M3 si N1-N3, astfel cum sunt acestea definite in RNTR2.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1):
a) autovehiculele apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
b) autoturismele echipate si destinate conducerii de catre persoanele cu handicap fizic grav si accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile ulterioare, care poseda permis de conducere;
c) autovehiculele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera, de pompieri;
d) autovehiculele definite conform RNTR2 destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculele speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculele speciale destinate serviciilor de descarcerare;
e) autovehiculele a caror caroserie sau al caror sasiu a fost inlocuita/inlocuit, cu conditia ca aceste autovehicule sa fi fost anterior inmatriculate pe teritoriul Romaniei.
(3) Exceptiile prevazute la alin. (2) lit. b) se aplica numai pentru achizitionarea unui singur autoturism in decurs de 5 ani si atunci cand autoturismul este in proprietatea persoanei cu handicap.
(4) Dovada echiparii speciale a autovehiculelor o reprezinta mentionarea acestui fapt de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" in cartea de identitate a vehiculului.
(5) Autovehiculele dotate cu cutie de viteze care poate functiona in regim automat nu intra in categoria celor adaptate sau echipate special si nu sunt exceptate de la plata taxei
.
(6) In categoria autovehiculelor prevazute la alin. (2) lit. d) se incadreaza numai acele autovehicule dotate cu echipamente speciale necesare efectuarii serviciilor de ambulanta si medicina si care sunt inscrise in evidenta statiilor de ambulanta, a serviciilor mobile de urgenta si de reanimare. In aceeasi categorie intra si autovehiculele dotate cu echipamente speciale necesare efectuarii serviciilor de ambulanta si medicina, detinute de operatorii economici.

Deci pentru a fi mai transant :
Daca respectivul nu poseda permis de conducere nu indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de scutire.
De asemenea daca handicapul de care sufera nu este locomotor , de asemenea nu se incadreaza in aceasta categorie.
Numai masina echipata pentru a putea fi condusa de o persoana cu handicap fizic locomotor ( una sau mai multe pedale actionata manual printru-un sistem de parghii , avand un dispozitiv montat in acest sens de o societate abilitata , pentru care se face o constatare RAR , si care urmeaza a fi mentionat in Cartea de Identitate a masinii ) face obiectul prezentei exceptari .
Sper ca v-am fost de folos.
nu se poate, am trecut prin asta. persoana cu handicap grad I cu asistent personal.
puteti fi in situatia in care sa aveti nevoie de respectiva masina pentru deplasarea in diverse locuri a persoanei cu handicap ( la diverse tratamente de ex ).
ar trebui sa se faca inmatricularea pe numele asistentului personal.
Insa la noi in tara nu ii prea intereseaza pe cei care decid, daca nu pot vota nu ii iau in considerare.

Alte discuții în legătură

Taxa auto - persoana cu handicap in intretinere my2007 my2007 am in intretinere un copil de 2 ani cu un handicap grav. As vrea sa stiu daca pot inmatricula un autoturism fara sa platesc taxa auto, si care ar fi legislatia ... (vezi toată discuția)
Inmatriculari si persoane cu handicap mmarcel3 mmarcel3 buna ziua. am si eu o intrebare lagata de o inmatriculare a unei masini adusa din afara.Sunt persoana cu handicap grad accentuat.Stiu ca nu se plateste taxa de ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa de mediu tapa2 tapa2 Am un băieţel de 5 ani cu grad de handicap grav. Dorim să cumpărăm un autoturism adus din Germania şi aş vrea să ştiu dacă putem beneficia de ... (vezi toată discuția)