avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa auto - persoana cu handicap in intretinere
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa auto - persoana cu handicap in intretinere

am in intretinere un copil de 2 ani cu un handicap grav. As vrea sa stiu daca pot inmatricula un autoturism fara sa platesc taxa auto, si care ar fi legislatia in vigoare care mi-ar permite acest lucru. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: robertflorin , utilizator 22:22, 18 Septembrie 2012
Din cate stiu eu, autoturismele inmatriculabile fara plata taxei sunt cele detinute de persoane cu grad de handicap. Cum un minor de 2 ani nu poate fi posesorul unui autoturism, puteti apela la varianta inmatricularii fara plata taxei pe emisii poluante, realizata prin actiune in justitie.
LEGE Nr. 9 din 6 ianuarie 2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule
ART. 3
(1) Taxa se aplică pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3 şi N1, N2, N3, astfel cum sunt acestea definite în RNTR 2, cu excepţia:
a) autovehiculelor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
b) autovehiculelor special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) autovehiculelor destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri;
d) autovehiculelor definite conform RNTR 2 destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, autovehiculelor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor.
(2) Excepţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se aplică numai pentru un singur autovehicul achiziţionat în decurs de 5 ani şi atunci când autovehiculul este în proprietatea persoanei cu handicap.
(3) Modificările speciale aduse autovehiculelor se înscriu de către Regia Autonomă "Registrul Auto Român" în cartea de identitate a vehiculului.
(4) Lista modificărilor speciale aduse autovehiculelor este cea prevăzută în RNTR 7.
(5) Autovehiculele dotate cu cutie de viteze care poate funcţiona în regim automat, deţinute de către persoanele cu handicap, conform alin. (1) lit. b), intră în categoria celor exceptate de la plata taxei, cu condiţia respectării prevederilor alin. (3).
(6) În categoria autovehiculelor prevăzute la alin. (1) lit. d) se încadrează numai acele autovehicule dotate cu echipamente speciale necesare efectuării serviciilor de ambulanţă, medicină, descarcerare sau stingere a incendiilor care sunt înscrise în evidenţa staţiilor de ambulanţă, a serviciilor mobile de urgenţă şi de reanimare, precum şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. În aceeaşi categorie intră şi autovehiculele dotate cu echipamente speciale necesare efectuării serviciilor de ambulanţă, medicină sau pentru stingerea incendiilor, deţinute de operatorii economici.
my2007 a scris:

am in intretinere un copil de 2 ani cu un handicap grav.


In raport de dispozitiile in vigpare si de varsta minorului,acesta nu poate beneficia de facilitatea scutirii taxelor aferente autoturism
Buna seara sunt o persoana cu handicap grav de gradu 1(nu locomotor) si vroiam sa stiu daca pot inmatricula o masina fara sa platesc taxa auto?va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare autoturism fara plata timbru mediu maarkyM maarkyM Buna ziua,rog persoane care au informatii corecte ,care eventual pot fi verificate ,daca se mai pot inmatricula autoturisme aduse din UE,fara plata taxei de ... (vezi toată discuția)
Legea 118/1990 geamanuluminita geamanuluminita tatal meu este beneficiar al legii 118/1990, vreau sa stiu daca tatal meu este scutit de plata TAXA AUTO 2013 (timbrul de mediu) la un autoturism adus din ... (vezi toată discuția)
Taxa poluare-masina pompieri alina_dediu alina_dediu O masina achizitionata din Austria, destinata serviciilor private de pompieri, este cumva scutita de la plata taxei (prima inmatriculare)? (vezi toată discuția)