avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reevaluare program vizitare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reevaluare program vizitare

Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema.Am divortat acum 5 ani. Acum un an tatal copilului, in urma unor repetate conflicte si neintelegeri a deschis actiune in instanta pentru stabilirea unui program vizitare minor, sustinand ca l am impiedicat sistematic sa si vada copilul. in fapt, copilul a fost la el in repetate randuri, in excursii etc,insa ca de obicei adevarul este dincolo de noi...In prezent el este primul care nu respecta acea hotarare judecatoreasca, nevenind sa-l ia cand trebuie si solicitand sa l duca la bunici sau in alte locuri in alte zile decat cele din program..Din dorinta de a inceta conflictele si tensiunile asupra copilului care acum are 10 ani jumatate, am acceptat aceste fluctuatii de orar, iar acum aceasta buna credinta si bunavointa a mea este luata drept slabiciune pentru ca TOT EL!!! ma ameninta cu un nou proces sau mai stiu eu ce alta actiune...sustinand ca eu sunt cea care nu respect programul si care -i obstructioneaza accesul la fiul sau..Mentionez ca este cadru didactic in scoala in care fiul nostru este elev si l vede zilnic...cu toate astea.......Ar mai fi multe amanunte si picante si adevarate si importante de spus,dar ma opresc aici pentru ca scopul meu nu este sa ma razbun pe el ci sa l scap pe baiatul meu de teroarea psihica la care il supune atunci cand il suna (cu mine refuza sa discute , doar ameninta)si cand ii cere sa si faca temele ca vine sa l ia.Copilul imi spune mereu ca nu mai vrea sa mearga acolo, dar in fata tatalui sau nu are curajul sa spuna nimic
Intrebarea mea este-Eu chiar nu pot face nimic???Trebuie sa mi oblig copilul sa se duca la tata impotriva vointei lui???
Sa-l conving folosind tot felul de argumente???Ce se intampla daca copilul refuza sa mearga??? Desigur ca in ochii lui tot eu il influentez si- l conving sa nu mearga...insa nu acesta e adevarul...Ce se poate face legal???Am fost si la Autoritatea Tutelara unde mi s-a spus sa tin cu dintii de program si sa mi conving copilul sa mearga...Oare pana la ce varsta vom fi victimele orgoliilor lui si ne vom plimba prin tribunal?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:33, 28 Martie 2008
Daca nu vrea sa mearga copilul, nu-l obligati. Depinde si de el, dreptul tatalui nu vad cum poate sa treaca peste copil... Daca tata,l atunci cand se va vedea refuzat de copil, va face actiune, sa faca impotriva minorului! Sa vad eu instanta care ii va impune copilului sa fie obligat sa plece in vizite la unul dintre parinti!
Copilul nu poate fi acuzat de nerespectare a hotararii judecatoresti, caci hotararea nu este data in contradictoriu cu el!
;)
multumesc pentru raspunsul atat de prompt. Totusi am precizat mai sus ca copilul nu are curajul infruntarii tatalui....Eu m am gandit ca s-ar putea face de catre Autoritatea Tutelara sau de catre Protectia Copilului un demers..in sensul unei evaluari psihologice in care sa se afle adevarul de la copil desigur nu in prezenta mea, pe care ulterior sa o putem avea in apararea noastra....Pana acum Autoritatea Tutelara nu ne poate ajuta cu nimic, asa mi s-a spus...Copilul a mai trecut o data prin asa ceva...desi avea opt ani atunci....In fine, cert este ca intimidandu-l copilul nu l va refuza niciodata si va pleca mereu oftand sau va refuza sa mearga....Multumesc oricum. Nu stiu din ce capat sa mai abordez problema
Nu va bazati pe Autoritatea Tutelara si Protectia Copilului pentru ca la noi au doar nume pompos ...si-atat.

Dvs puteti impune tatalui sa-si respecte programul. Daca o sa-l deranjeze "piciorul in prag" si o sa va cheme in judecata atunci copilul va fi audiat de catre instanta pentru ca a depsit 10 ani. Audierea nu se desfasoara nici in prezenta dvs. si nici a tatalui. Si daca intr-adevar copilul are un of, o sa-l spuna.
...Ma gandeam ca asta este singura cale de urmat. Numai ca aici am de impus nu numai tatalui sa respecte programul ci si copilului sa mearga la tata...si sa astept sa ma dea din nou in judecata, caz in care audierea copilului in lipsa noastra va lumina problema. Multumesc pentru raspuns
romascanu a scris:

Nu va bazati pe Autoritatea Tutelara si Protectia Copilului pentru ca la noi au doar nume pompos ...si-atat.

Dvs puteti impune tatalui sa-si respecte programul. Daca o sa-l deranjeze "piciorul in prag" si o sa va cheme in judecata atunci copilul va fi audiat de catre instanta pentru ca a depsit 10 ani. Audierea nu se desfasoara nici in prezenta dvs. si nici a tatalui. Si daca intr-adevar copilul are un of, o sa-l spuna.De acord si eu cu cele sus aratate de Nico.:)=D>

Totusi, vedeti ca conform practicii C.E.D.O. in aceasta materie, judecatorii au dreptul sa cenzureze si faptul daca copilul a fost sau nu infuientat de mama in luarea deciziei sale.
Instanta o sa intrebe copilul ( de peste 10 ani ca sa fiu explicit pt unii si nu pt Nico) din ce motive nu vrea sa continue legaturile personale cu tatal sau.
Si mai vedeti, stimata doamna ca, daca tatal isi angajeaza avocat ar putea sa ceara o evaluare psihologica a minorului.

avocat Claudiu LascoschiAlte discuții în legătură

Ce drepturi are tatal pe care nu il cunoaste? Alina_Meli Alina_Meli Buna ziua am un baiat de 12 ani pe care l-am crescut cu actualul meu sot, fiind divortata de mai bine de 10 ani (de fostul). A platit pensie pt minor la ... (vezi toată discuția)
Vizitarea minorului mary1970 mary1970 In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca ... (vezi toată discuția)
Help copiii, copii sustin ca nu vor sa mearga sorin2008 sorin2008 Va rog astept solutii nu mai stiu ce trebuie sa fac. Am divortat in octombrie 2008 si s-a stabilit dreptul de vizita in prima si a 3 saptamana din ... (vezi toată discuția)