avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vizitarea minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vizitarea minorului

In urma divortului, mamei ii este incredintat copilul minor, iar tatal are drept de vizita in week-end. Dupa diverse sicane pe care le face tatal cand afla ca fosta sotie are o relatie, urmeaza cea mai dura. Tatal isi viziteaza copilul, dar nu oricum, ci impreuna cu organele de politie... Mama i-a transmis tatalui ca e copilul bolnav, dar acesta se incapataneaza sa ia copilul si se prezinta cu politia la usa mamei. Se intocmeste un proces de constatare a faptului ca minorul e bolnav. Problema e urmatoarea... in urma acestor situatii tensionate prin care este nevoit sa treaca, copilul a inceput sa fie speriat, sa viseze urat noaptea etc.... Ce se poate face ca mama sa poata proteja acest copil, avand in vedere ca tatal nu se controleaza in niciun fel in prezenta minorului?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:59, 21 Octombrie 2008
cred ca va trebui tot o actiune in instanta de modificare a programului de vizita, aducand la cunostinta ca tata vine cu politia in vizita, terorizand astfel minorul.
Tb. sa faca o actiune prin care solicita fie micsorarea dreptului de vizitare stabilit in favoarea fostului sot,fie interzicerea dreptului de vizitare dat fiind faptul ca s-au schimbat conditiile ce au stat la baza stabilirii programului de vizitare initial.
Dar cel mai bine e sa se inteleaga cu tatal ,daca este posibil,pt. ca cel care sufera e minorul si in final se ajunge la psiholog.
Ce avea minorul? Ce boala adica? Nu era transportabil?
Politia l-a lasat la dv., nu v-a spus ca trebuie sa mearga cu tatal?
Ce varsta are?
Stiti ca minorul poate refuza sa mearga cu tatal? Ii puteti spune copilului ca, de cate ori simte ca nu doreste, ii poate spune tatalui ca nu vrea. Astfel, chiar daca vine cu politia sau cu executorul, minorul nu poate fi obligat.

Dar raspunsul si sfatul de mai sus referitoare la psiholog sunt bune, incercati sa stabiliti o relatie cu tatal, sa va intelegeti. Puteti face dv. primele concesii. Ii puteti spune tatalui ca, din cauza ca a fost bolnav si nu a putut veni la el, i-l lasati cateva zile in plus.
E contraindicat (psihologic vorbind) ca minorul sa fie luat de un parinte din casa celuilalt, asa incat faceti cumva sa il luati dv. sau tatal din locuri neutre. De exemplu, mergeti in parc, tatal il ia de acolo. Sau de la gradinita etc.
Daca ii explicati, conform gradului sau de intelegere, cosmarurile vor inceta.

Cred ca nu sunt sanse sa eliminati vizitele tatalui, legal vorbind. Cred ca nu e de recomandat (de data asta nu juridic, ci psihologic) nici pentru copil si nici pentru relatia dv. cu tatal lui sa faceti actiune in instanta pentru micsorarea programului de vizita. Asta il va infuria mai tare...
Dar asta e parerea mea de nespecialist, doar de observator al atator dosare de vizitare si incredintare... Alegerea e a dv.
Va puteti invata copilul sa ii spuna tatalui (si sa va spuna si dv., ca sa nu simta copilul ca faceti discriminare) sa spuna cand nu se simte in largul lui cu vizitele, cand vrea sa schimbe ceva la ele, cand vrea sa stea mai mult sau mai putin la tata. Cu cat va simti mai mult ca are control, cu atat mai bine si linistitor pentru el.

Un copil fericit va doresc!
AVLIL a scris:

Ce avea minorul? Ce boala adica? Nu era transportabil?
Politia l-a lasat la dv., nu v-a spus ca trebuie sa mearga cu tatal?


Transportabil era, ca doar nu e nici infirm si nici in spital nu era internat. asta nu presupune ca tatal sa-l scoata din casa. nu cred ca vreun politist ar fi putut sa ia de langa mama lui un copil cu febra 40. Ar fi stiut un tata ce sa faca intr-o astfel de situatie?
Despre eliminarea vizitelor nu s-a vorbit niciodata, mama nu doreste acest lucru. Dar vrea ca toata aceasta agresiune psihica pe care o exercita tatal asupra lor sa inceteze.
Mama doreste doar ca anumite persoane, din anumite institutii, sa-si faca datoria si sa verifice cam in ce mod isi face tatal ,,meseria" de tata. De ce nu intervine autoritatea tutelara? Mama a sesizat ca exista unele nereguli.....dar se pare ca s-au cam spalat pe maini dupa ce i-au acordat tatalui dreptul la vizita.
Da, ar fi stiut un tata ce sa faca, asa cum si o mama ar fi stiut...
Nu inteleg, tatii sunt mai tampiti sau ce?
Faptul ca e mai neexperimantat in acest domeniu nu inseamna ca nu sunt mame la fel si ca nu au invatat si ele, la randul lor... Mama a stiut cum sa procedeze prima data cand a facut minorul febra mare?
Asta e, esti parinte, te chinui. Mai dai un telefon, mai suni la salvare...

Despre eliminarea vizitelor a vorbit o colega; daca cititi mesajele, veti vedea ca s-a vorbit mai sus.

Nu am inteles ce anume face tatal, in afara de faptul ca e cam nemultumit de cum e tratat... Nu vad cum anume procedeaza el prost...

Personal, consider ca mama a gresit, si mult. Nu mi-ati spus ce voia minorul, dar cu exceptia faptului ca a inceput sa urle ca nu vrea sa-si vada tatal, consider ca trebuia incurajat tatal sa ia copilul.
Sa fii parinte nu inseamna doar sa te plimbi in parc si sa alergi cu pruncul... inseamna nopti nedormite, inseamna nervi, inseamna discutii si explicatii interminabile, inseamna lectii de viata...
Sunt convinsa ca mama stie aceste lucruri, dar vrea si tatal, poate, sa le simta. Or, mama nu-i permite sa fie parinte decat partial... ne mai miram cum reactioneaza acesta?
De ce cred eu ca mama a gresit:
Pentru ca barbatii sunt orgoliosi; daca ei au un drept si tu le spui sa mearga sa-l plimbe, se supara. Pe buna dreptate, caci se ia o decizie care ii intereseaza fara sa fie consultati.
Daca ii explicati ce inseamna febra 40 (apropo, cam mare, copilul cati ani are, e bine? nu au fost urmari?), il ducea mama in camera micutului, ii spunea ca a plans azi toata ziua de febra, ca e mofturos, ca il poate lua acum, dar nu i se garanteaza ca va dormi sau se poate reprograma, sa stabileasca el cu copilul asta ... Si-i lasa de vorba o juma' de ora, apoi le respecta decizia.
=D>
AStfel, daca tatal lua copilul totusi, insemna ca acesta isi asuma rolul de tata si cand e greu, ceea ce era de laudat.
Apoi, daca micutul era de acord sa plece, inseamna ca e important tare pentru el tatal daca intr-o asemenea stare voia sa mearga...
In plus, copilul daca vrea sa mearga cat de putin si mama ii spune ca nu e indicat sau intelege el asta din discutii, se aduna frustrari si sentimente negative, ceea ce e impotriva interesului mamei si mai ales al minorului, nu?
Pe de alta parte, sa vedem cel mai prost scenariu: tatal il lua, se chinuia cu pruncul toata noaptea si... data viitoare nu-l mai lua! Sau isi intarea relatia cu fiul sau destul de bine... ceea ce era iar bun si insemna ca da, face fata si stie ce sa faca...
Dar nu simtea interzicerea din partea mamei...
La urma urmei, ce sa va spun, iesea mai bine, oricum... Fara scandal, fara nervi, copilul mai calm...

Cu privire la temperatura, daca nu ati exagerat dv., mi se pare cam prea mare ca acel copil sa nu stea internat, sincer... La 40 de grade... ti se poate praji creierul... poti ramane cu sechele... nu inteleg cum a stat acasa copilul, era constient, realist?? :( Doar daca e sub 1 an, e tolerabil, dar tot internat l-as fi tinut 1-2 nopti, pana trecea criza...

Din pacate, eu nu vad cum nu s-ar fi descurcat tatal dar s-a descurcat mama, neinternandu-l si supunandu-l unor certuri care, cu siguranta, au fost mai traumatizante decat un drum pana la tata acasa...
Sa cresti un copil inseamna, cred eu, sa mai lasi interesele si parerile proprii deoparte, pentru binele lui... Si la fel vede si legea si instanta de judecata.
Cat de rau era drumul ala pana la tata in comparatie cu politia si certurile si tot?...
:sorry:
E numai o parere, nu vreau sa supar pe nimeni... E si partea cealalta a monedei doar... ;)

Alte discuții în legătură

Custodie comună, probleme cu programul de vizitare impus de tata. sunt obligată să îi dau copilul când este bolnav? BekaDavid BekaDavid Am doi copii minori si in urma divorțului am custodie comuna cu tatal copiilor nu sunt in relații bune .El vine oricâte ori are chef chiar in fiecare zi ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are tatal pe care nu il cunoaste? Alina_Meli Alina_Meli Buna ziua am un baiat de 12 ani pe care l-am crescut cu actualul meu sot, fiind divortata de mai bine de 10 ani (de fostul). A platit pensie pt minor la ... (vezi toată discuția)
Reevaluare program vizitare Profesoara Profesoara Va rog sa ma consiliati in urmatoarea problema.Am divortat acum 5 ani. Acum un an tatal copilului, in urma unor repetate conflicte si neintelegeri a deschis ... (vezi toată discuția)