avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe cont a unei persoane fizice, de catre fisc
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe cont a unei persoane fizice, de catre fisc

Buna ziua! As dori daca se poate o lamurire in legatura cu puterea fiscului de a pune poprire pe un cont la [BANCA]!
Povestestea sta in urmatorul fel: sotia mea are un cont deschis la [BANCA], in care pune regulat banii trimisi de mama ei, care lucreaza in italia. Azi 03.01.2011, a fost la banca si a cerut un extras de cont pentru a verifica ce suma are disponibila, dar a constatat cu stupoare ca i-a fost retrasa suma de 1000 ron. Cand a cerut informatii cu privire la retragerea "neautorizata", i s-a spus ca banii s-au dus in contul fiscului, deoarece sotia mea avea o amenda de circulatie neachitata!
In 2010 prin septembrie cred..., sotiei mele i-au trebuit niste adeverinte de la fisc, iar acestia nu i le-au eliberat pana cand nu au facut un angajament de plata cu ea, in urma acelei amenzi pe care ea o avea! In urma acelui angajament de plata a amenzii sotia a platit esalonat sume de bani in contul fiscului, neavand posibilitatea de a-i da pe toti odata..
Intrebarea mea catre dumneavoastra este:
se poate ca in urma contractului de plata esalonata, ce sotia mea i-l are cu fiscul, platind deja cateva rate si respectandu-si partea de angajament, Fiscul sa se "supere" si sa-i umble prin conturi?
Este un abuz lucrul acesta? Unde ma pot adresa si cui?
Mentionez ca NU am fost instiintat in nici un fel, nici de catre fisc nici de catre [BANCA], doar am vazut contul "mai usor" cu 1000 ron!
Dupa cunostintele mele, stiam ca ar trebui ca fiscul sa ma instiinteze cu privire la acest lucru si sa-mi dea eventual si un termen sa-mi achit datoria restanta, cat si [BANCA] ca cineva imi umbla prin conturi... Deci prostia aia cu "principiul confidentialitatii" e doar praf in ochi pentru Fraierii care cred ca e mai in siguranta sa-si puna banii la banca decat la "saltea"
Va multumesc si astept un raspuns!
Traim in ROMANIA,
si asta ne ocupa tot timpul!
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:01, 20 Ianuarie 2011
poprirea nu are nici o treaba cu secretul bancar. oricine poate face o poprire fara sa stie unde ai contul si ce bani ai in el. popririle se fac "in orb", daca iti gaseste contul bine, daca nu incearca la alta banca.
trebuia sa primiti o notificare privind poprirea insa este posibil ca aceasta sa fi fost afisata sau pur si simplu nu ati ridicat-o de la posta romana. Banca nu este obligata sa va notifice poprirea, nu este obligatia tertului poprit sa faca acest lucru.

daca credeti ca ati achitat in plus (plati esalonate si poprire) depuneti o sesizare la Fisc si veti avea 2 variante - fie compensati cu taxe si impozite vitoare, fie incercati recuperarea banilor prin instanta.
Codul de procedura fiscala:

Art. 54

Obligaţia băncilor de a furniza informaţii

(1) Băncile sunt obligate să comunice organelor fiscale lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, forma juridică pe care aceştia o au şi domiciliul sau sediul acestora. Comunicarea se va face bilunar, cu referire la conturile deschise sau închise în perioada anterioară acesteia şi va fi adresată Ministerului Economiei şi Finanţelor.
[...]
(4) Instituţiile de credit au obligaţia ca, la solicitarea organelor fiscale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, să comunice toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură, precum şi dacă debitorul are sau nu închiriate casete de valori.


Prin urmare, bancile sunt obligate sa dea fiscului aceste informatii, nu e niciun secret bancar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii fisc si amenda administrativa lavin12 lavin12 Buna ziua, Am primit de curand o amenda administrativa in valoare de 1000 ron si din cate imi amintesc si sper sa nu gresesc mai am o valoare de 3000 ron ... (vezi toată discuția)
Poprire cont bancar pentru amenda nepurtare masca. am primit ... criss_sail criss_sail Poprire cont bancar pentru amenda nepurtare masca. Am primit procesul verbal prin posta cu obligatia de plata a amenzii de 500 RON . Dupa primirea ... (vezi toată discuția)
Executare silita cont bancar nou TomTom22 TomTom22 Buna ziua, Acum cateva luni am priit o instiintare de la finante ca a inceput executarea silita a unei datorii in valoare de 800 RON provenite din ... (vezi toată discuția)