avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... banca - incalcare oug50/2010
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

banca - incalcare oug50/2010

Ma aflu in fata urmatoarei probleme :

1. In luna iunie am fost preaprobat pentru credit prima casa de catre raiffeisen
2. Pe data de 15 octombrie am depus actele inclusiv precontractul de cumparare pentru apartamentul pe care l-am gasit, la sediul bancii. In cadrul acestui precontract am achitat un avans de 16 000 euro.

La depunerea actelor mi s-a comunicat ca termenul pentru rezolvarea problemei este in jur de doua saptamani.

Precontractul l-am facut pe doua luni, luandu-mi o marja pe care am considerat-o ca fiind necesara si suficienta.

3. De la data depunerii pana la data expirarii celor doua luni, mi s-au solicitat in mod repetat aceleasi acte, diverse parti din contract ( deja existente la dosar ), documentele de certificare in privinta veniturilor de 3 ori, extras de carte funciara de 5 ori ( a 100 de ron bucata )

4. La expirarea precontractului, pentru a putea sa il prelungesc si pentru a nu ramane fara banii de avans, am dat proprietarului o diferenta de 45 000 de euro sub forma de imprumut.

5. Pe data de 16 decembrie am dat ultimul rand solicitat de acte, bancii in contextul in care mi s-a comunicat ca totul este aprobat si actele vor fi trimise a doua zi catre fondul de garantare.

6. Astazi am fost la banca si mi s-a comunicat ca actele inca nu au fost trimise la fondul de garantare

CONSECINTE

a. apare o noua complicatie in ecuatie, certificarea de consum energetic a imobilului care iara costa
b. Prima casa nu mai exista - cel putin la ora actuala

BANCA incalca OUG 50/2010 - sectiunea 2 - articolul 20 - aliniatul 1

Ce pot eu face in acest context, care sunt procedurile care trebuie sa le indeplinesc, si care sunt caile de atac.

Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 23:37, 11 Martie 2011
Art. 20. - (1) În termen de 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, dar nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de solicitare a creditului, creditorul răspunde în scris consumatorului sau, la solicitarea expresă a consumatorului, în altă formă aleasă de consumator şi acceptată de creditor, cu privire la acordarea sau neacordarea creditului.
(2) La primirea cererii de credit şi a celorlalte documente ce sunt necesare acordării creditului, furnizorul de servicii financiare are obligaţia de a înmâna imediat consumatorului un înscris datat, semnat şi cu număr de înregistrare, conţinând confirmarea creditorului că i s-au predat toate actele necesare acordării creditului.
Formulati o reclamatie scrisa la ANPC.
De preferat sa o trimiteti prin posta cu confirmare de primire sau sa o depuneti personal in dublu exemplar cerand un nr. de inregistrare pe exemplarul care ramane la dvs.
Multumesc mult pentru informatie:

Intrebarea ar fi, aveti idee conform normelor de aplicare care este amenda de care este banca pasibila, pentru acest tip de incalcare in contextul in care incalcarea legii de care se face vinovata, imi lezeaza interesele major.

Va multumesc
Muthu Emil
Acum depinde ce comisarul care cerceteaza reclamatia cum apreciaza el ca este necesara aplicarea unei sanctiuni. Este posibil ca reprezentantii bancii sa rezolve pe loc situatia fapt pentru care ccomisarul poate aplica avertisment sau amenda minima prevazuta sau dupa caz plafonul maxim al amenzii in care se incadreaza articolul de lege incalcat.

Conform OG2/2001-privind regimul juridic al contraventiilor art. 5, pct 4
(5) Sancţiunea stabilită trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite.


Extras din OUG nr. 50/2010 modificata si completata
"Art. 2. - Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică
contractelor de credit, cu următoarele excepţii:
i) contracte de credit referitoare la credite acordate unui
public restrâns pe baza unei dispoziţii legale de interes general, la
rate ale dobânzii mai mici decât cele practicate în mod obişnuit pe
piaţă sau fără dobândă ori în condiţii care sunt mai avantajoase
pentru consumator decât cele obişnuite de pe piaţă şi cu dobânzi
mai mici decât cele practicate în mod normal pe piaţă.”
In baza acestei prevederi, opinez ca tipul de credit vizat de dumneavoastra nu intra sub incidenta actului normativ in discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum vand apartament prin programul prima casa ? jhon.rapidistu jhon.rapidistu Buna ziua As dori si eu sa stiu cum se procedeaza ptr a vinde un apartament prin programul \\"prima casa\\" ? Cand se poate face precontractul ?Cumparatorul ... (vezi toată discuția)
Probleme prima casa OccO OccO Am accesat un credit prin programul prima casa. Totul a decurs ca pe roate, am semnat precontract, am avut preaprobarea, am platit evaluator, taxe la notar, ... (vezi toată discuția)
Probleme dosar prima casa aneva aneva Avem dosarul depus la banca pt Prima Casa din 2 febr 2010, casa am gasit-o din ianuarie dar vanzatorii nu aveau cadastru si intabularea, le-au facut la ... (vezi toată discuția)