avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA sau SRL ,care este mai avantajos ?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA sau SRL ,care este mai avantajos ?

Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ?
Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat .
mersi
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 09:28, 11 Februarie 2011
Sorel, cel mai ieftin iesi PFA. Ca IMM, trebuie sa faca altcineva IMM-ul ca sa poti fi tu angajat al IMM-ului. Daca ai fi angajat automat la pensii platesti 31.3%, la sanatate 10.8% parca, sa zicem ca ai fi scutit de impozitul de 16%. E evident ca iesi mai scump asa, dincolo (PFA) era mai ieftin...
Ca PFA daca ai noroc sa poti sa stai la norma de venit, impozitul, sanatatea se raporteaza la norma de venit impusa de stat
Norma de venit - statul zice ca norma de venit este profitul ce il realizezi, la norma se aplica impozitul de 16% si sanatatea de 5.5%. Norma de venit poate fi mai mica / mare decat profitul.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
Popu, utilizator
- ce conditii trebuiesc indeplinite ca sa poti sta la Norma de Venit ?

- Sa inteleg ca impozitul de 16% si sanatatea de 5,5% se adauga la diferenta intre (banii primiti de la client) si (Cheltuieli) ?

In Cheltuieli poate intra orice lucru pe care poti obtine factura ?
de ex : daca esti in deplasare la client, poti baga : chiria, diurna pe zi si alte cheltuieli ? cumparaturi ?

merci
Sorel, pe IT iti alegi niste coduri care tin de IT (6201, 6202, ...). Ar fi bine sa-ti alegi doar un cod, normele de venit se insumeaza mai nou. E foarte important sa vezi daca judetul de resedinta are serviciile informatice la norma de venit. Daca esti la norma de venit nu mai conteaza cheltuielile, nu mai poate fi vorba de o deducere a cheltuielilor. Statul iti impune sa zicem un profit (norma de venit) de 40.000 RON, daca tu ai un profit de doar 20.000 ron, iesi in pierdere, mai bine stai la real, daca insa ai un profit de 50.000 ron se merita norma de venit, platesti impozit doar pe 40.000, restul ramin neimpozitati.
La real,
cheltuieli - e vorba doar de cheltuieli deductibile, cheltuieli ce le faci in scopul desfasurarii activitatii; daca ai o factura pe care sunt trecute macaroane, branza, praz si un laptop doar laptop-ul poate fi considerat cheltuiala deductibila
Trebuie sa ai grija la cat castigi, daca depasesti 119.000 ron / an trebuie sa te inregistrezi in scopuri de TVA; nu stiu daca exista sau nu un prag pentru cat poti sa castigi la norma de venit ...
la mine in oras, Norma de venit, arata cam asa :
Caen (5829,6201,6203 6209,6311,6312) - Servicii de informaticã - 10.735

Asta inseamna ca eu voi plati impozit doar pe 10.735 ron / an ? chiar daca eu de ex. voi castiga 2 - 300.000 ron / an ?

Multumesc
In principiu cam asa ar sta lucrurile. Nu stiu sa fie o limita maxima de la care sa te oblige sa treci la real. In unele judete am inteles ca dupa depasirea pragului de 119.000 ron iti zic ca nu mai poti sa stai la norma, dar pragul ala 119.000 RON e doar in scopuri de TVA, nu scrie nicaieri ca e folosit ca plafon maxim pentru incasarile unui PFA la norma de venit. Ce e sigur e faptul ca daca castigi mai mult de 119.000 RON trebuie sa te declari la fisc si sa te inregistrezi in scopuri de TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie din norma de venit ciprian_br ciprian_br buna ziua intentionez sa deschid un pfa sau ii pe codurile 9511+9512 (service calculatoare+gsm) norma de venit cumulata (cele 2 coduri caen) pentru judetul ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pfa in sistem real vs norma de venit in 2016 nlaur86 nlaur86 Buna ziua, Stiu ca au mai fost discutii pe aceasta tema, insa multe dintre ele se bat cap in cap, motiv pentru care voi relua acest subiect. Vreau sa imi ... (vezi toată discuția)
Inchidere pfa si deschidere microintreprindere, acum ca nu mai e norma de venit pe it? marius1975_2 marius1975_2 Acum ca au scos norma de venit pe IT, ma gandesc sa deschid o microintreprindere, ca se poate opta pentru 3% din cifra de afaceri. Dar nu stiu cat de mult o sa ... (vezi toată discuția)