s-a descoperit ca un angajat a furat un articol dintr-un magazin dotat cu camere. A fost chemata politia, prejudiciul recuperat de magazin (fiind gasit asupra angajatului) si normal cei de la politie au intocmit dosar penal..inca nu se stie care va fi soarta angajatului in dosarul respectiv, insa angajatorul nu mai doreste sa il tina in firma. Cei de la Politie nu stiu cand se finalizeaza cercetarile si nici cand procuratura isi da rezolutia.
Intrebarea mea este: pe aceasta perioada, pana cand se finalizeaza cerecetarile lor, angajatorul ce masura poate lua ( cercetarea prealabila interna trebuie inceputa, insa nu avem nicio dovada fizica impotriva angajatului, dat fiind politia inca nu ne da nimic din dosar, iar magazinul nu da poze sau filmul de pe camerele de luat vederi).
Ce se poate face in afara cercetarii? CIM-ul nu se poate suspenda, dat fiind faptul ca nu exista plangere penala din partea angajatorului#-o
@ freeelis
Si eu ma gandeam pe art 61 lit a, dar in RI (in forma actuala) nu este prevazuta ca abatere disciplinara fapta de furt din patrimoniul unui tert....nu ma pot folosi de art 52 CM, pentru ca a furat de la altul si deci nu exista plangere formulata de angajator.
In ceea ce priveste art 61 lit b - se pare ca (neodifical, deocamdata) fapta va fi doar amendata penal si nimic mai mult pentru ca prejudiciul s-a recuperat...vom astepta versiunea oficiala...problema e ca pana la momentul respectiv nu exista posibilitatea luarii vreunei masuri legale.
@smeagull
Inteleg ce vreti sa spuneti, dar tot moral vorbind oare nu v-ar speria si gandul (daca ati fi angajator) ca un angajat fura de la altii, insa pentru o oarecare perioada de timp (pana se clarifica situatia de la politie - in cazul de fata) dvs , nu puteti face nimic?? Adica, daca fura de la altii, oare nu poate pagubi patrimoniul dvs?
Pe de alta parte, nu s-a inscenat absolut nimic, din moment ce magazinul si-a recuperat prejudiciul, iar cei de la politie fac un dosar....furtul a fost comis clar, insa nu poate ajunge angajatorul (momentan) la probe....
@nego_777
Desfacerea CIM pe motiv de necorespundere presupune niste evaluari profesionale, proces mai complicat decat o cercetare - in situatia actuala. In plus, ar cam trebui sa ii oferi un alt post in unitate, daca pe cel angajat nu mai corespunde....Ideea e ca omul nu mai este dezirabil. Desfacerea CIm pe motiv de "necorespundere psihica" este foarte anevoioasa si nici la asa ceva nu m-as baga...
Evident, e necesara modificarea abaterilor din RI, prin completarea lor si astept finalizarea dosarului de la politie.
@diana_suciu
Daca as fi angajator, primul meu gand ar fi sa caut o abatere disciplinara in directia "lezarii imaginii angajatorului", ca parte din unele obligatii pe care le are angajatul in CIM< CCM< RI (poate pe la "obligatia de fidelitate", asa, mai tras de par...).
Si daca nu as putea sa sanctionez acum, macar as actualiza RI/CCM, ca data viitoare sa fiu mai ... protejat (ca angajator).
Sincer vorbind, cred ca o concediere disciplinara este insa foarte-foarte-foarte anulabila in instanta.
Este foarte bine sa nu va bagati in concediere pe necorespundere sau pe incapacitate medicala. Sun mai afurisite chiar si decat cea disciplinara...
Urgent .decizie 61 a
eujad
am avut 3 salariati pe care i-am chemat la cercetarea disciplinara intrucat au furat carburant. In declaratia dat, ei nu au recunoscut nimik, in schimb , mi-au ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim si nup
oti
Ce parere aveti pe urmatoarea speta:
[b]Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ... (vezi toată discuția)