avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare-cumparare

Buna ziua! Mama mea s-a despartit in fapt in 1978,in anul 1986 a obtinut de la stat un apartament,in 1991 a cumparat acest apartament,actul de vanzare- cumparare este pe numele din casatorie,in 1993 a divortat,revenind la numele de fata.Cum trebuie sa procedeze sa schimbe actul de vanzare-cumparare pe numele anterior casatoriei?
Cel mai recent răspuns: bogosianu , utilizator 15:22, 6 Ianuarie 2011
...in primul rand bunul trebuie partajat cu fostul sot chiar daca a fost dobandit in perioada despartirii in fapt...apoi daca se atribuie in intregime mamei se face o cerere la cadastru in care se anexeaza sent de divort si copia de buletin de unde reiese noul nume...
Problema in cazul dvs. nu este schimbarea numelui mamei in actul de proprietate, si faptul ca apartamentul respectiv nu este, juridic vorbind, doar al mamei dvs.

Orice bunuri dobandite in timpul casatoriei sunt prezumate de lege a fi bunuri comune. In timpul casatoriei = pe durata intre incheierea casatoriei si desfacerea ei prin divort irevocabil si definitiv. Chiar daca sotii s-au despartit in fapt cu 100 de ani inainte de divort, orice au dobandit in cei 100 de ani sunt bunuri prezumte de lege a fi comune.

Bunurile comune se impart prin partaj succesoral - situatie in care mama dvs. poate cere atribuirea in totalitate a apartamentului motivat de faptul ca...
Daca mama dvs. si fostul ei sot se inteleg, partajul se poate face si la notar, printr-un simplu act, fara sa fie nevoie de proces.

Daca mama dvs. se considera unic proprietar al apartamentului, are posibilitatea sa promoveze o actiune in contstatrea calitatii sale de unic proprietar al bunului cu pricina.

Insa pana la finalizarea unuia dintre aceste procese, apartamentul este bun comun al mamei dvs. cu fostul sot.
...@smeagull......la ce va ganditi cand spuneti paraj succesoral?...
Cum trebuie formulata actiunea in constatare?
Cum trebuie formulata actiunea in constatare?

Alte discuții în legătură

Dupa 5 ani de la divort vasilepop vasilepop Inainte cu 5 zile de casatorie mama mea mi a facut procura notarial precum pot sa vand in numele ei apartamentu proprietate care l avea, eu fiind unicul ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj crina011979 crina011979 buna ziua, va rog daca ma puteti ajuta. fratele meu a introdus actiunea de divort, inca nu s-a pronuntat, dar a gasit sa achizitioneze un imobil, la un pret ... (vezi toată discuția)
Vanzare ap fara acordul unuia dintre soti? bebelush1900 bebelush1900 Prietena mea a divortat de curind. Cei doi au un apartament propietate personala care va face obiectul partajului. Prietenei mele ii este frica ca fostul sot ... (vezi toată discuția)