avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare post in timp CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare post in timp CIC

Buna ziua,

As dori sa stiu ce trebuie sa faca compania ca sa suspende postul unei persoane aflata in concediu de ingrijirea copilului. Acel post nu va mai exista, dar nu stiu ce demersuri trebuie facute ca sa se oficializeze acest lucru. De asemenea as dori sa stiu daca se poate desface contractul de munca imediat dupa revenirea persoanei din concediu cu un preaviz de 20 de zile, sau e necesara plata unui salariu compensatoriu pe langa cele 20 de zile de preaviz care vor fi platite.
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 16:42, 7 Ianuarie 2011
Pe perioada suspendarii CIM pe postul ocupat de persoana in cauza poate fi angajata pe durata xdeterminata o alta persoana, postul nu dispare.In cazul desgacerii contractului din motive neimputabile aveti dreptul nu numai la preaviz dar si la cel putin un salariu compensatoriu daca CCM aplicabil nu ofera mai multe
Pentru suspendarea postului unui salariat aflat in concediu de ingrijire a copilului, societatea intocmeste o decizie de suspendare, pe care o inregistreaza in Revisal.
Faptul ca suspenda un cim, nu inseamna ca postul nu mai exista. Pe perioada concediului de ingrijire a copilului, se suspenda contractul de munca al salariatului si nu postul pe care-l ocupa. Pe perioada suspendarii nu poate inceta contractul de munca. Dupa reinceperea activitatii, imediat societatea poate desfinta postul respectind procedura impusa de Codul Muncii, respectiv se hotaraste in adunare AGA, se identifica posturile si se preavizeaza salariatii in cauza. Termenul de preaviz fiind de 20 zile lucratoare, daca CCM nu prevede un termen mai mare.
@AndaArdelean: prin "suspendarea postului", vreti cumva sa spuneti "desfiintarea postului"?
Daca firma vrea ca acel post sa nu mai existe, atunci discutam de desfiintarea postului...
Postul se poate desfiinta si in perioada cat angajata care il ocupa este in concediu de crestere copil, INSA salariata nu poate fi concediata decat dupa ce revine la locul de munca.
In cazul concedierii, trebuie platit si minim un salariu compensator, pe langa preaviz. Contractul colectiv de munca unic la nivel national stabileste minimul, in alte contracte (la nivel de ramura, de firma) pot fi acordate mai multe salarii - cautati exact contractul aplicabil firmei dvs.
In plus, in preaviz angajata are dreptul sa lucreze 4h/zi in loc de 8, fiind insa platita 8.
Inainte de a concedia, cititi cu atentie prevederile din Codul muncii referitaore la concedierea individuala (mai sunt acolo unele obligatii potentiale ale angajatorului).
Potrivit art. 21 din OUG 96/2003 cu exceptia situatiei in care se afla in reorganizare judiciara sau faliment angajatorului ii este interzis sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu mai devreme de 6 luni de la data revenirii din CIC.
Asta presupune ca, chiar daca acel post a fost desfiintat, angajatorul este obligat sa ofere un alt loc de munca in aceleasi conditii si cel putin aceleasi drepturi avute de salariata anterior intrarii in CIC, pe o perioada de miim inca 6 luni de la intoarcerea din CIC.
Acesta este art. 21 din respectiva OUG
ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii

@dana_lavinia: Rogu-va frumos sa imi aratati EXACT de unde din acest articol ati dedus dvs. interdictia concedierii salariatului pentru revenit din concediul de crestere copil, de exemplu pentru aabateri disciplinare, timp de 6 luni?
Cu multumiri.

p.s. Opereaza intr-adevar o inerdictie de concediere timp de 6 luni de la revenire, fiind interzisa numai concedierea care are ca motiv necorespunderea profesionala.

Alte discuții în legătură

Legal sa fiu concediata ? gabrielabbb gabrielabbb buna ziua, am o problema care suna cam asa : lucrez la o firma de transporturi foarte mare(ce mai mare din tara) acum 2 ani am nascut , urmand sa ma intorc ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post in concediul de crestere a copilului tumonique tumonique sunt personal civil la politia de frontiera, ma aflu in concediul de crestere a copilului pana la 2 ani pana pe 29.04.2012 si datorita reorganizarii ... (vezi toată discuția)
Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)