avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reducere pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reducere pedeapsa

Buna dimineata, am o intrebare in legatura cu prevederile acestei legi noi 202/2010.
Daca cineva isi recunoaste vina inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, beneficiaza de o reducere de o treime a pedepsei. Asta inseamna ca la primul termen al procesului trebuie sa isi recunosca vina sau cum anume se procedeaza? Mentionez ca in timpul cercetarii penale si-a recunoscut vina.
Va multumesc!




Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:56, 8 Ianuarie 2011
Acelasi lucru sa-l faca si la primul termen de judecata,in fata instantei.Si atat.
Procedura instituita prin L.210/2010 presupune urmatoarele:
1.-pana la inceperea cercetarii judecatoresti inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savasirea faptelor retinute in actul de sesizare al instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala,

2.-apoi judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate adminstra la primul termen de judecata,

3.- la termenul de judecata instanta va intreba pe inculpat daca solicita a judecata sa se faca doar in baza probelor deja administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste, va proceda la audierea lui apoi va da cuvantul procurorului si celorlalte parti.

4.-instanta va solutiona in latura penala procesul penal atunci cand din probele administrate rezulta ca faptele sunt stabilite sunt sufieciente date cu privire la persoana inculpatului pentru a permite stabilirea unei pedepse,

5.-in latura civila a procesului penal, daca se impun administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia, deci judecarea separata a cauzei,

6.-instanta va pronunta condamnarea inculpatului care va beneficia de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul inchisorii si cu 1/4 in cazul pedepsei amenzii.

7.-in caz de respingere a cererii, instanta va continua judecarea cauzei potrivit procedurii obisnuite.

8.-in cazul anumitor infractiuni - si anume :
-gestiunea frauduloasa,
-inselaciune,
-delapidare,
-abuz in serviciu contra intereslor publice,
-abuz in serviciu in forma calificat si
-neglijenta in serviciu sau
- in cazul unor infractiuni economice prevazute de legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau pana la solutionarea in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele de pedeapsa se reduc la1/2.
-daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de 100.000 de euro, in echivalentul monedei nationale se poate aplica pedeapsa cu amenda.,
-daca prejudiciul cauzat si recuperat este de 50.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care sa va inregistra in cazierul judiciar,
-disp.aratate mai sus la pct.8 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile al. 1 si 2 ale art 74 indice 1 din c.pen.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
OKSANA83 a scris:

Buna dimineata, am o intrebare in legatura cu prevederile acestei legi noi 202/2010.
Daca cineva isi recunoaste vina inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, beneficiaza de o reducere de o treime a pedepsei. Asta inseamna ca la primul termen al procesului trebuie sa isi recunosca vina sau cum anume se procedeaza? Mentionez ca in timpul cercetarii penale si-a recunoscut vina.
Va multumesc!







Da, instanta va intreba daca va mentineti aceasta pozitie procesuala de recunoastere a faptei.
Daca nu solicitati administrarea de noi probe judecata se va desfasura pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 320 indice 1 georgeaboaice georgeaboaice Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-procedura simplificata anditaru anditaru Unde gasesc art. care se refera la recunoasterea faptelor si scaderea pedepsei cu o treime? (vezi toată discuția)
Condamnare? tayson tayson complicitate la furt calificat.fara cazier,fara antecedente,abia pasit pragul majoratului.care este potrivit codului penal,pedeapsa minima-maxima?se poate ... (vezi toată discuția)