avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme la desfacerea contractului de munca...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme la desfacerea contractului de munca...

in urma cu jumatate de luna in urma unei discutii in contradictoriu cu patronul mi s-a cerut sa-mi dau demisia...mai exact o cerere de incetare a raporturilor prin acordul partilor(nu chiar demisie). mie mi-a convenit acest lucru si am acceptat scriind si inmanandu-i aceasta cerere. dupa ce a luat-o mi-a cerut de fata cu toti colegii de munca (deci martori) sa restitui cheile si sa nu mai calc pe-acolo, incetarea raporturilor urmand sa aiba loc la sfarsitul lunii (azi). gresala mea a fost ca nu i-am cerut o copie semnata a acelei cereri.
acum aflu zvonuri de la colegi ca i-ar trece prin cap sa-mi scrie indisciplina sau ceva de genul asta pe cartea de munca. din cat m-am interesat eu aceasta nu e posibil deoarece nu am primit niciodata vre-un avertisment scris sau vreo sanctiune.
intrebarile mele ar fi:
poate sa-mi scrie ceva in cartea de munca care sa ma afecteze in aceste conditii? stiu ca-l pot da in judecata dar la directia muncii se accepta sa scrie orice fara probe?
ce mi se poate intampla cel mai rau in aceste conditii?
ce cale ar trebui sa urmez preferabil sa evit un proces?
in caz de proces cu patronul ceilalti colegi (inclusiv doi care au plecat din firma deodata cu mine dar nu pe acelasi motiv, totusi legatura exista prin tensiunile existente deja in firma) pot fi chemati martori?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: doamna_ioana , utilizator 16:42, 3 Iunie 2011
2007_rozi a scris:

Desfacerea CIM in baza art 55 lit b) inseamna acordul partilor, adica dumneavoastra faceti o cerere si patronul o aprobe fara preavizul legal. Dar aceasta desfacer a CIM nu va da dreptrul nici la somaj, nici la salariu compensator.
Va sfatuiesc sa nu faceti nici o cerere, iar daca vi se desface CIM in baza art 55 litb) sunteti in fata unui abuz al angajatorului, fiind vorba chiar de un fals (adica angajatorul sa faca cererea si sa o semneze in numele dumneavoastra).


Dap, cam la fel cum a semnat si contr.in locul meu, eu inca nici nu am primit exemplarul meu!
Si atunci cum ma sfatuiti sa procedez, ca sa beneficiez si eu de ceea ce am dreptul, crede-ti-ma ca daca mi-as gasii de lucru in timp util nu mi-ar trebuii nimic, si imi trebuie si un temei juridic...nu de alta, dar doresc sa-i explic frumos si sa ne despartim pe care amiabila!
Multumesc anticipat!
Cererea de incetare a contractului prin acordul partilor NU este un drept EXCLUSIV al salariatului.
Angajatorul are dreptul sa solicite acordul salariatului pentru incetarea CIM in baza art. 55 lit.b
Fiind vorba de un acord bilateral este dreptul fiecarei parti sa il ceara la fel cum incetarea CIM prin acord se bazeza pe admiterea cerereii de catre cealata parte( in cazul de fata de catre salariat).
Angajatorul poate notifica salariatul cu privire la incetarea CIM in baza art. 55 lit.b iar daca salariatul semneaza ca fiind de acord cu aceasta incetare CIM angajatorul emite decizia.
Daca dvs. nu sunteti de acord ca CIM sa inceteze in baza art. 55lit. b nu semnati astfel ca angajatorul nu poate emite decizia fara acordul dvs. In acest caz anagajatorul nu mai are decat solutia concedierii.
Potrivit art.264 din codul muncii,daca angajatorul aplica o sanctiune,ar fi trebuit sa declanseze in mod obligatoriu o cercetare disciplinara potrivit art.267 din aceeasi lege.Daca nu o face,orice sanctiune dispusa este lovita de nulitate.Consider ca nu aveti motive de ingrijorare,pt ca angajatorul nu are motiv temeinic si legal pt.a proceda asa.
Sunt multe situatii de acest fel, din pacate.
Un exemplu este situatia colegei mele.
""Se primise marfa in magazin si patronul s-a hotarat, dupa mai multe zile, sa inchida magazinul, intr-o dupa amiaza si sa puna marfa, fara pret, la raft si vitrine impreuna cu vanzatoarea de tura. In aceea zi era data de salarizare pentru respectiva vanzatoare, dar nefiind incasari atunci nu i-a dat persoanei respective banii.
A doua zi acea vanzatoare nu a mai venit la lucru pe motiv de salar neacordat, iar patronul a spus ca ii desface contractul de munca pe motiv de lipsa si mai important pe motiv de lipsa de marfa. Dumnealui afirma ca vazatoarea plecata vazuse marfa respectiva cu o zi inainte si ca acum lipseste.
Acum patronul pretinde ca cealalta vanzatoare ramasa sa semne un proces verbal de constatare desi ea, personal, nu a vazut marfa lipsa pretinsa si fara pret de magazin. Si ea a plecat de la firma, dar cu demisie si preaviz si surprinzator i-a fost aceptata( dupa multele incercari de as da demisia) dar, momentan, fara plata pe 2 luni a salariului . Procesul verbal inca nu e facut pentru colega lipsa, dar are la mana in convocator.
Dumnealui vrea sa dea in judecata pentru daune financiare aduse din cauza lipsei de la servici a vanzatoarei in cauza, pentru lipsa marfa(poate din partea amandorura), pentru datoriile la stat care nu s-au platit pe motiv ca vanzatoarele n-au stiut sa faca vanzare si nu in ultimul rand pentru ca din cauza lor nu poate sa mearga la mare sa isi deschida magazinul sezonier, asa cum facea de cativa ani incoace.
Nu se stie cum arata factura pe care spune ca o are la marfa noua fara pret din magazin , en detail sau en gros ca sa poate imputa marfa lipsa la un anumit pret pe bucata. Cert este ca o ia de la vama in cutii.
E posibil sa dea in judecata pentru toate motivele scrie mai sus? Mai ales in caz de refuz semnare proces verbal.
Multumesc!":stunned:

intrebarea e ce s-ar putea face?#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi compensatorii in cazul desfacerii contractului de munca cu art 65 din legea muncii ilie cristina ilie cristina buna ziua!am si eu o problema..sotul meu lucreaza la o societate care are 9 angajati dintre care unul este si el...pe data de 16.06.2010 a primit o instiintare ... (vezi toată discuția)
Preaviz adinutza.2008 adinutza.2008 Daca inceteaza raporturile de munca in temeiul art.55, lit.b codul muncii, pot ca in perioada de preaviz(15 zile) sa imi iau concediu de odihna sau un concediu ... (vezi toată discuția)
Incetare dupa ccc suciugeorgeta suciugeorgeta In cazul unei salariate care trebuie sa revina din CCC pe 03.03.2013 dar doreste sa plece la alta firma ce documente trebuie sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)