avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Buna ziua. Lucrez la o firma privata si urmeaza sa-mi incetez relatiile de munca cu aceasta firma. Sunt angajat pe perioada nedeterminata de 2 ani si jumatate . In ce conditii pot obtine indemnizatia de somaj pana voi gasi un loc nou de munca ? Trebuie sa mi se dea preaviz de 20 de zile si cu ce articol ca sa pot obtine somajul ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:38, 10 Ianuarie 2011
Art. 65. Codul Muncii [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
Temeiul de drept al incetarii este art.65 alin.1 C.mun. - desfiintarea postului.

Termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare. In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în conditiile stabilite de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de incetare cim, somaj jewel81 jewel81 In firma noastra seful a anuntat un angajat ca din cauza lipsei de proiecte , va trebui sa isi caute altceva de lucru si ca mai are vreo 20 zile. Reactia ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca? in ce conditii ? superbus superbus Buna ziua. Sunt angajat (inca) al unei societati comerciale cu o vechime in munca de 1 an si 2 luni.(in aceasta societate) Incepand cu data de azi firma ma ... (vezi toată discuția)
Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)