avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata intretinerii, conditionata de achitarea fondului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata intretinerii, conditionata de achitarea fondului de rulment

Am avut o discutie cu casiera asociatiei care a vrut la un moment dat sa-mi perceapa penalitati pentru o suma reprezentand fondul de rulment desi nu erau intrunite nici nu fel de conditii legale pentru asaceva. In cele din urma am avut castig de cauza si nu mi s-au mai perceput penalitati, si am platit in fiecare luna partial din aceasta suma. Ieri m-am trezit ca mi se refuza incasarea intretinerii pana nu imi platesc fondul de rulment in totalitate. E posibil asa ceva? Ce pot face si unde pot reclama aceasta atitudine. Mentionez ca valoarea intretinerii nu a depasit nici odata valoarea fondului de rulment depus.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:44, 13 Ianuarie 2011
Din punctul meu de vedere acest refuz este un abuz a dnei casier, care nu are dreptul sa refuze incasarea intretinerii.
Plata intretinerii este una, plata fondului de rulment este alta. Sunt caprarii separate, penalizate separat.
Pentru inceput, faceti o sesizare presedintelui si asteptati raspunsul domniei sale. In cazul in care da dreptate casierului, adresati-va primariei din sectorul in care locuiti.
Obligativitatea platii fondului de rulment este identica cu a cotei de intretinere lunara si este penalizabila in aceeasi masura.
Faptul ca nu vi s-au perceput penalizari tine de nepriceperea casierei, presupun administratora, nu?

Dar nici refuzul incasarii banilor nu este in ordine, atata timp cat nu conditionati plata lunara numai de plata cotei de intretinere. Administratora opereaza in contabilitate platile in ordinea vechimii, iar fondul de rulment intra si el in aceeasi procedura.
Desigur, atat dvs cat si colegul care mi-ati dat raspunsuri, cred ca sunteti intr-o grava eroare in ceeace priveste perceperea penalitatilor la fondul de rulment. Nu trebuie sa scapati din vedere ca fondul de rulment este un "credit" acordat asociatiei, o plata anticipata, un fond absolut personal, cu care nu puteti plati absolut nimic decat cheltuieli de intretinere ale celui care a constituit acest fond. In acasta situatie devine absolut absurd sa se perceapa penalitati unui credit, unei plati anticipate ! Este chiar un abuz grosolan. Asociatiile de proprietari au insa posibilitatea de a penaliza intarzierile la plata intretinerii, inclusiv sa zicem ' "intarzieri indirecte" datorate lipsei fondului de rulment.
Fondul de rulment este un credit acordat asociatiei de proprietari, de acord, dar aceasta se intampla daca el a fost achitat. Ca daca nu a fost achitat, nu mai e credit, nu mai e nimic.....

In alta ordine de idei, participarea la constituirea FR si a celorlalte fonduri este o obligatie a proprietarului si ca orice obligatie neachitata se penalizeaza.
HG. 1588/2007 Norme de aplicare a Legii 230/2007 prevede:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
.........................
B. Obligatii:
..................
c) sa contribuie la constituirea mijloacelor banesti si materiale ale asociatiei de proprietari si sa achite in termenul stabilit cota de contributie care le revine in cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere agabi80 agabi80 Buna seara, Am si eu o intrebare legata de restante si fondul de rulment. Eu am fondul de rulment de 280 ron iar total sume restante la intretinere pe 4 luni ... (vezi toată discuția)
Sistemul de penalizare al asociatiei cosminaurel cosminaurel Chiar daca L230 permite aplicare de penalitati in regim propriu ,este normal sa aplicam penalitati daca furnizorii nu o fac ? (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)