avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Raspunderea avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Raspunderea avocatului

O intrebare legata de un raspuns dat pe unul din topicurile deschise de utilizatorii forumului.
Un avocat care isi poate asuma responsabilitatea concreta asupra solutiei ce -o va da instanta ? :-/ ....
Nu... Insa, din pacate, sunt avocati care promit aceste lucruri, gen: "Se rezolva sigur!", "Garantez eu ca veti castiga, se poate?" si tot asa... Sa le fie rusine, o astfel de promisiune este ilegala cel putin.
Avocatul are datoria sa faca diligente si nu are de unde sti daca judele se va trezi prost intr-o dimineata si va da o hotarare in contra clientului sau, corect sau nu.
De asemenea, ar insemna ca avocatii sa nu reprezinte oricare dintre parti in dosare, anume daca intr-un dosar o parte are avocat, e clar ca acela si-a asumat solutia favorabila clientului sau, deci mai greu si rar sa-si asume un alt avocat garantarea solutiei inverse.
E si o incalcare la garantarea dreptului de aparare o astfel de "garantare", daca ar rrezulta din lege. Caci desi ar vrea avocat, nimeni nu si-ar asuma asistarea sau reprezentarea unui om care nu are mari sanse de reusita.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
[...] Informatiile generale de aici sunt foarte utile dar fiecare caz in parte are particularitatile lui si avocatul care se ocupa de caz o face cum crede el ce este mai bine si isi asuma si responsabilitatea concreta asupra solutiei care va rezulta.

avocat Claudiu Lascoschi


Astfel, mentionez ca niciun avocat nu-si poate asuma vreo responsabilitate (sau, mai exact, raspundere) asupra solutiei ce se va pronunta, care va rezulta... caci e ilegal. Astfel, chiar daca promite, in scris in contract sau altfel, o anumita solutie, acea clauza e nula de drept. Si niciun avocat nu va putea fi tras la raspundere pentru asta, cel putin nu civil.
Contractul cu o astfel de clauza ramane in picioare fara acea precizare, caci se va interpreta in sensul in care sa produca efecte.

E bun noul topic. Daca mai are cineva vreo idee, ceva... Eu am senzatia ca as arunca in acesti avocati cu oua si rosii... ca in Evul Mediu; stiu, nu sunt nici eu mandra de pornirea mea, dar odata ce omului i se promite o solutie si se intampla sa nu o primeasca, ce-i mai poti spune ca avocat? Ca el trebuia sa stie mai bine legea decat avocatul care l-a consiliat si ca tu nu esti asa ca ala? Eventual, sa-i garantezi? :))
AVLIL a scris:

Nu... Insa, din pacate, sunt avocati care promit aceste lucruri, gen: "Se rezolva sigur!", "Garantez eu ca veti castiga, se poate?" si tot asa... Sa le fie rusine, o astfel de promisiune este ilegala cel putin.



De acord cu tine in totalitate =D>=D>
Eu chiar as spune pe langa faptul ca o promisiune de genul asta este ilegala este si o nesimtire dusa spre absurd a celui ce isi permite sa o faca .
Absurdul situatiei il intalnim cred eu toti, cand in cauze similare, aproape identice , complete de judecata diferite (sau mai grav acelasi complet )pronunta solutii diferite:O:((:-/.Si atunci cum poti oare cineva ,limpede la cap, garanta o solutie?....
Culmea este ca am auzit c-ar fi multi care fac asa.
In spete imposibile garanteaza ca se castiga si iau banii bietilor oameni.
Eu le spun clientilor verde in fata daca consider ca n-au sanse si ca nu pot sa intru in dosarul respectiv.

A, si fata de solutiile diferite: am avut 3 dosare (somatii de plata) la complete diferite. Somatii identice, numai ca partile erau diferite. Am castigat 2 si am pierdut 1. :tooth:
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
Io n-am idei:-/... doar intrebari ;)
Ok, contractul (sau ca sa fim mai precisi, clauza respectiva) e ilegala si deci nula!
insa... ce se intampla cu avocatu?
Raspunde disciplinar sau intr-o alta forma?
Pai tu crezi ca se trece in contract garantia asta? Eu una ma indoiesc, ramane mai mult o intelegere verbala, iar clientul o accepta pentru ca ii place sa o auda, ce mai conteaza ca nu e scrisa...

Alte discuții în legătură

Raspunderea penala a avocatului Liliana Gradinaru Liliana Gradinaru Pentru ca in subiectul raspunderea avocatului discutiile au luat o intorsatura care, desi devia strict de la subiectul initial, era interesanta, am initiat ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in contract -art.215 alin.3 gyandy gyandy Deoarece se pare ca a face o plingere penala impotriva unui avocat pe care l-ai angajat si platit ,cu contract, si care nu te reprezinta corect,chiar din ... (vezi toată discuția)
Clauza penala in contract accesoriu JH JH Buna, se da urmatoarea intrebare: contract autentic de vanzare cumparare a unui imobil. Poate fi negociata o clauza penala intr-un contract separat (fara ... (vezi toată discuția)