avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune in contract -art.215 alin.3
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune in contract -art.215 alin.3

Deoarece se pare ca a face o plingere penala impotriva unui avocat pe care l-ai angajat si platit ,cu contract, si care nu te reprezinta corect,chiar din contra, este sortita, din start, esecului la noi,vreau sa stiu daca o inregistrare audio, facuta acestuia,are vreo valoare juridica la plingerea penala facuta,ea fiind singura care ascultata dovedeste afirmatia mea.Este opozabila in justitie o inregistrre audio facuta unei persoane,respectiv unui avocat?
Cel mai recent răspuns: E N , Alte profesii 10:42, 23 Aprilie 2011
Procesul penal se desfasoara conform Codului de Procedura Penala(Cpp.),iar prin Legea 141/1996 au fost introduse in Cpp. art.911-915 ce reglementeaza conditiile efectuarii inregistrarilor audio-video.De asemenea,pot fi autorizate interceptari in cazurile enumerate la art.3 din Legea nr.51/1991 a sigurantei nationale,dar efectuate cu respectarea prevederilor Codului de procedura penala.
Ca sanctiune procedurala pentru incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza inregistrarile convorbirilor se poate invoca nulitatea relativa a actului procedural de inregistrare,in conditiile art.197al.1 si 4 din Cpp.
In concluzie,inregistrarile audio-video se pot realiza si in cadrul actelor premergatoare urmaririi penale daca exista date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni, insa numai procesul-verbal cu certificarea pentru autenticitate va fi mijloc de proba in instanta.

Codul de procedura penala art 91-1 Inregistrarile convorbirilor=Inregistrarile pe banda magnetica ale unor convorbiri efectuate cu autorizarea motivata a procurorului desemnat de prim-procurorul Parchetului Curtii de Apel,in cazurile si in conditiile prevazute de lege,
daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se face din oficiu iar interceptarea este utila,pentru aflarea adevarului,pot servi ca mijloace de proba daca din continutul convorbirilor inregistrate rezulta fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.

Legiutorul nu a prevazut exceptii sau derogari,astfel ca aveti dreptul constitutional a sesiza autoritatea competenta in cercetare
Din experienta ,va comunic ca in situatii de probe certe sio indubitabile,autoritatile competente ,incheie acte de cercetare si dispun inclusiv rechizitorii de trimitere in instanta si impotriva avocatilor,ca in orisice padure mai se descopera si mai se si probeaza cate o uscatura
Simplul fapt ca nu va aparat corespunzator asa cum considerati dvs nu este suficient pentru a fi vorba de o infractiune.
In niciun caz nu este vorba de art 215 c. pen.
Ati putea incepe cu o plangere la barou, care va avea sau nu urmari in functie de relatia respectivului cu conducerea baroului.:(
In opinia mea inregistrarea audio facuta de dvs. nu poate fi utilizata ca proba in justitie, nici macar in procesul civil intentat pentru nerespectarea contractului de asistenta juridica si acordarea de despagubiri materiale. Ca sa aiba valoare probanta ar trebui facute de organele de cercetare penala, chiar inainte de declansarea urmaririi penale, si nu insasi partea vatamata.
In penal s-ar putea incadra eventual la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.
Foarte greu sau deloc veti gasi un alt avocat care sa va reprezinte impotriva primului.
In presa veti gasi insa mai mult sprijin, ei ar putea chiar sa reproduca in scris continutul inregistrarii audio, sa-l contacteze pe respectivul si Baroul din care face parte pentru a le afla pozitia vis-a-vis de problema. Daca avocatul respectiv are o reputatie in piata, se va feri de astfel de complicatii.
Pentru a avea forta probatorie intr-un eventual penal, dincolo de regulile cerute de lege pentru a fi acceptata ca proba, inregistrarea dvs ar trebui expertizata in cadrul INEC, sub aspectul vocii si vorbirii.
Aceasta ar presupune ca in conditii de laborator si cu acelasi dispozitiv cu care s-a facut inregistrarea initiala sa se efectueze o serie de alte cateva inregistrari pentru comparatie.
In mod cert va va fi greu sa obtineti concluzii de veridicitate datorita lipsei de tehnologie.
Personal cred ca inregistrarea dvs are doar valoare jurnalistica.
Ar fi bine daca ne-ati putea explica de ce credeti dvs ca ati fost inselat de avocat si in ce constau, in mod concret, faptele avocatului.

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie decan baroul avocatilor anouka89 anouka89 Buna ziua Am primit de curand decizia unei plangeri pe care am formulat-o pe 9 martie 2011 catre decanul baroului avocatilor Galati, cu toate la acea data ... (vezi toată discuția)
Raspunderea avocatului Cornel  Vasile Cornel Vasile O intrebare legata de un raspuns dat pe unul din topicurile deschise de utilizatorii forumului. Un avocat care isi poate asuma responsabilitatea concreta ... (vezi toată discuția)
De ce nu ar putea fi considerate inscrisuri inregistrarile audio-video in procesele de dreptul familiei cu obiect incredintarea minorului CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Situatia de fapt poate fi vazuta si mult mai bine perceputa de catre instanta prin vizionarea audio-video in prezenta partilor. Aflarea adevarului ar fi ... (vezi toată discuția)