avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Iesire la pensie la 45 de ani
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Iesire la pensie la 45 de ani

m-am nascut in 1966 si lucrez in conditii speciale de munca gr1 din 1982 as putea sa ies anticipat la pensie la varsa de 45 de ani?(pana acum pe vechea lege se putea) ast rasp pls
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:36, 11 Ianuarie 2011
Anticipat inseamna la 60 de ani.Ca sa nu va cer alte relatii vedeti unde va incadrati:
Legea 263/2010 Art. 56
(1) Fac exceptie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a) si f).
(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), reducerea varstei standard de pensionare este de:
a) 20 de ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a);
b) 15 ani, pentru cele prevazute la art. 30 alin. (1) lit. f).
(3) Varsta standard de pensionare redusa potrivit prevederilor alin. (2) lit. a) nu poate fi mai mica de 45 de ani.
(4) Varsta standard de pensionare redusa potrivit alin. (2) lit. b) nu poate fi mai mica de 50 de ani, cu exceptia balerinilor si acrobatilor pentru care varsta de pensionare nu poate fi mai mica de 40 de ani pentru femei si 45 de ani pentru barbati.
(5) Stagiul complet de cotizare pentru persoanele prevazute la alin. (1) este de 30 de
Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;
e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4.
(2) Periodic, din 2 in 2 ani, locurile de munca in conditii speciale prevazute la alin. (1) lit. e) sunt supuse procedurii de reevaluare a incadrarii in conditii speciale.
(3) Procedura de reevaluare prevazuta la alin. (2) se stabileste prin hotarare a Guvernului, elaborata in termen de 9 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(4) Este asimilata stagiului de cotizare in conditii speciale de munca, prevazut la alin. (1) lit. b), perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, in locurile de munca incadrate conform legislatiei anterioare in grupele I si II de munca si care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt incadrate in conditii speciale de munca.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca si perioadele in care un asigurat care isi desfasoara activitatea in conditii speciale de munca se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca si/sau in concediu de odihna, daca cel putin in ziua premergatoare concediului a lucrat in locuri de munca incadrate in astfel de conditii de munca.

Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);



Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie conform legii nr. 263/2010 nelu basaru nelu basaru buna ziua as vrea si eu sa aflu ceva legat de pensie sunt nascut pe 10.06.1960 si am urmatoarea vechime 24 ani munciti in grupa 1 si inca 6 ani fara grupa si ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare Gyongyi_Vrd Gyongyi_Vrd doresc sa aflu cu cit se reduce virsta standard de pensionare conform noii legi a pensiilor daca am 17ani 6luni si21zile lucrate in grupa I inainte de 1apr.2001 (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata viorel53 viorel53 La depunerea dosarului de pensionare cu adeverinte de gr.1 si gr.2 pentru activitati inainte de anul 2001 nu s-au luat in considerare anii din gr.1 si din ... (vezi toată discuția)