avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor...timpul de transport=timp de lucru???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor...timpul de transport=timp de lucru???

Buna ziua...ma confrunt cu o mica "problema" si anume: firma unde lucrez are un punct de lucru la 50 km de sediu.Unii muncitori sunt transportati zilnic la acel punct de lucru cu masina firmei si, dus intors, "pierd" cu transportul 2-3 ore. Aceasta ar fi nemultumirea lor... exista o prevedere legala care reglementeaza aceasta problema??? Timpul de transport? Se ponteaza acest timp, legal? sau tine doar de o norma interna, in regulamentul de ordine interioara?
Poate ma ajutati cu exemple de la Dvs. din firma sau cu o baza legala, daca o cunoasteti...
Cu respect, Elena.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 6 Aprilie 2008
Din pacate nu exista nicio prevedere legala care sa includa timpul pe care anjatii il "pierd" cu transportul pana/de la locul de munca. Insa puteti negocia cu angajatorul pentru a prevedea unele remedii pentru compensarea timpului efectuat cu trasportul (ex: prime, bonusuri) in contractul colectiv de munca (daca exista) sau in contractele individuale de munca.
Cred ca ar putea fi un artificiu: avand in vedere ca isi desfasoara activitatea in alta localitate li s-ar putea da diurna zilnica (sau jumatate din ea daca timpul cat lipsesc este mai mic de 12 ore).
Potrivit prevederilor art. 21, alin. 3, lit. b din H.G. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, sunt deductibile cheltuielile cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si strainatate, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, in cazul in care contribuabilul realizeaza profit in exercitiul curent si/sau precedent. In situatia in care contribuabilul inregistreaza pierdere contabila din cumularea rezultatului contabil curent cu cel reportat, deductibilitatea cheltuielilor de transport, cazare si indemnizatia acordata salariatilor sunt limitate la nivelul stabilit pentru institutiile publice.
Potrivit O.M.F. 1817/2003, nivelul diurnei pentru institutiile publice in cazul deplasarilor in Romania este de 10,52 lei RON.Hotararea nr.1860/21 decembrie 2006, publicata in MO nr.1046/29.12.2006 o modifica la 13 lei.
La calculul timpului se ia in considerare ora de plecare si ora de sosire; asadar daca sunt plecati mai mult de 12 ore/zi ar putea primi 32,5lei/zi sau 16,25 lei/zi daca ar fi plecati mai putin de 12 ore. Poate nu sunt niste sume prea mari, dar daca se inmultesc cu cele 20-22 de zile lucratoare... ar fi ceva.
In schimb va trebui o evidenta stricta cu ora de plecare si ora de sosire (pontaj!?) pentru ca sunt cheltuieli deductibile si trebuie sa aiba o justificare temeinica. Un inspector mai neortodox ar putea pune problema ca ar fi trebuit sa se angajeze personal din zona, nu sa se faca cheltuieli cu transportatul altora...
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Lulica, utilizator
Timpul de transport nu se ia in considerare la calculul timpului de munca.
Referitor la diurna...aceea se acorda in caz de detasare a salariatului ..... salariatii respectivi isi desfasoara activitatea la un punct de lucru al societatii , lor li se poate deconta cheltuielile de transport ...dar in aceste conditii firma le asigura transportul dus-intors de la munca pana acasa.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu este precizat nicaieri ca in timpul de lucru este inclus si timpul pierdut cu transportul angajatului. In timpul de lucru este inclusa pauza de masa, spre ex, dar nicidecum transportul. Au deja o facilitate:faptul ca li se deconteaza transportul prin deplasarea la locul de munca cu masina unitatii. Trebuie sa tinem cont ca acesti angajati au semnat un CIM si ,banuiesc, ca stiau conditiile de desfasurare a activitatii. Sunt facilitati ce se acorda prin negocierea cu angajatorul dar cred ca deja au beneficiat de una( transport gratuit).
Va multumesc pentru sfaturile Dvs.
Elis, asa gandesc si eu...
Vom studia problema si , sunt sigura, vom ajunge la o "intelegere"...
Sa aveti o zi frumoasa si usoara...

Alte discuții în legătură

Diurna... petre32 petre32 Stimate domn/doamna, Lucrez la o companie privata de 3 luni, semnarea contractului s-a facut cu doua saptamani inainte de inceperea activitatii. Activitatea ... (vezi toată discuția)
Pot primi diurna Andusa Andusa Pot primi diurna dacă lucrez la o firma din alt județ,dar au lucrări în localitatea în care locuiesc? (vezi toată discuția)
Diurna cristyna_i cristyna_i Buna ziua, Am o lucrare in afara localitatii unde firma isi are sediul social, la circa 80 km. Firma nu are alt punct de lucru, este inregistrata cu lucrari la ... (vezi toată discuția)