avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract civil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract civil

As vrea sa stiu daca o persoana care a iesit la pensie anticipata partiala poate presta servicii pe perioade scurte de timp in baza unui contract civil.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 13 Ianuarie 2011
În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
.......
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni; - art.114 alin1 din Legea nr.263/2010.
...

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;

IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie - salariu adrian_cel_mic adrian_cel_mic Se mai poate sa fii angajat de catre o firma privata daca primesti o pensie anticipata partiala ? Ce conditii trebuie sa indeplineasca daca se ... (vezi toată discuția)
Pot sa lucrez si sa beneficiez de pensie anticipata? carlaelena carlaelena dupa ce ma pensionez anticipat,pot sa mai lucrez in continuare? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata inainte de 3 iulie 2010 tulceanul tulceanul este adevarat ca pensionarii anticipat inainte de 3 iulie pot sa intre in campul muncii si sa pastreze si pensia ? daca lucreaza pastreaza si pensia ? (vezi toată discuția)